Dodik: Nedolazak na sastanak bila bi izdaja nacionalnih interesa


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi nedolazak predstavnika opozicije na sastanak na kojem bi trebalo da bude razgovarano o Sudu i Tužilaštvu BiH predstavljao izdaju srpskih nacionalnih i državnih interesa Srba sa ovih prostora.

“Poziv je upućen. Smatrao sam da je to neophodno, jer oslobađajuća presuda /ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru/ Oriću govori o tome da je riječ o instruisanom pravosuđu”, rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Predsjednik Srpske je istakao da će ovaj sastanak sigurno održati, bez obzira da li će doći predstavnici opozicije ili ne.

“Pozivam ih još jednom da dođu. Ne molim nikoga, a pogotovu njih nemam razloga da molim, ali, ako ne dođu, naći ću načina da ljudima objasnim zašto ne dolaze”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da pokušava da održi dobru atmosferu i da se bar razgovara o ovom važnom pitanju.

“Vjerujem da oni imaju neki animozitet prema onome što ja radim i to je razumljivo, ali oni moraju sa shvate da i ja imam animozitet prema njima, što je ljudski na kraju krajeva. Međutim, nije ljudski ako pređete u sferu neke mržnje i nije politički ispravno ako to prenesete na politički nivo o važnim političkim, nacionalnim i narodnim pitanjima”, istakao je Dodik.

Navodeći da postoji milijardu ljudi sa kojima bi želio radije da se sretne nego sa predstavnicima opozicije, Dodik kaže da, kao predsjednik Republike, smatra da je njegova obaveza da se održi zajednički sastanak o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer predstavnici opozicionih stranaka imaju određeni resurs koji im narod daje.

“Oni to neće?! Kad ne budu htjeli i kada ih ne vidim tamo, reći ću šta mislim o tome”, rekao je Dodik.

Govoreći o navodima da su Srbi dvoje sudija u sudskom vijeću koje je izreklo oslobađajuću presudu Oriću, Dodik kaže da se govori da je jedan sudija iz Tuzle, a drugi iz Sarajeva i da nikada nisu napustili Federaciju BiH.

“Oni su vjerovatno bili ucjenjeni i pritisnuti obavezama koje imaju u lokalnoj sredini u kojoj žive. Nije dovoljno da se neko zove Srbinom. Imate, naprimjer, tamo nekog koji se zvao Muhamed pa se proglasio Hrvatom. Tako je i u ovom slučaju. Neka je šovinizam milijardu puta i neka zovu to kako hoće”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao su Srbi sebi dozvolili da im Muslimani sude i presuđuju i da ih ponižavaju. “Ovo je nepodnošljiv odnos”, ukazao je Dodik.

Federalna novinska agencija javila je danas, pozivaju se na nezvanična saznanja da se predstavnici Saveza za promjene neće odazvati na konsultativni sastanak, koji je predsjednik Republike najavio za subotu, 14. oktobra, u vezi s radom Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da je nedopustiva oslobađajuća presuda Oriću i da se preko ovakvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći, te da se svi u Srpskoj moraju okupiti u vezi sa ovim pitanjem.

 

Komentari