Banjaluka: Očevi sve češći “gosti” u porodilištu

Banjaluka: Očevi sve češći “gosti” u porodilištu

Iako je u Banjaluci prisustvo osobe od povjerenja na porođaju tek u povoju, informacije kažu kako je interesovanje, kako trudnica tako i budućih očeva sve veće.

Na edukaciji koja se sinoć održala u prostorijama SEC-a zatekli smo veliki broj trudnica kao i njihovih muževa koji su zainteresovani za prisustvo na porođaju.

“Dobro je imati mogućnost izbora, bitno je da osoba od povjerenja bude uz vas da vas smiri, utješi i pruži podršku tokom cijelog toka porođaja”, rekla nam je Mirna Dušanić, buduća mama koja je sa suprugom došla na edukaciju po potrebne informacije.

Udruženje građana DRIP od svog osnivanja postiglo je značajne rezultate u poboljšanju uslova trudnicama u porodilištu, a jedna od njih je svakako i prisustvo osobe od povjerenja porođaju, koji mnogo znači kako budućim majkama tako i očevima. Ono što je bitno je da i budući očevi ili neka druga osoba koja će majku pratiti budu edukovani kako bi pružili što bolju podršku kažu u ovom udruženju.

„Kod nas je osoba od povjerenja koja ulazi sa majkom u porodilište najčešće muž i otac djeteta, ali ima slučajeva i kada je to majka, sestra ili dula. U saradnji sa Kliničkim centrom smo prepoznali potrebu da ljude koji će prisustvovati porođaju na neki način edukujemo. Jako je bitno da znaju koja je njihova uloga, šta treba da rade kako bi, kad uđu u porodilište, tu podršku pružili na jedan svrsishodan način i kako bi trudnica, odnosno majka od toga imala najveće koristi“, kazala je Dubravka Vujnović Božić, psiholog i direktor DRIP-a.

Božićeva ističe kako je prisustvo porođaju jako važno pogotovo kod žena koje prvi put rađaju, pa čak i kod žena koje su imale negativno iskustvo tokom prvog porođaja.

Edukacija

Projekat pod nazivom “Promocija prisustva osobe od povjerenja porođaju, kroz edukaciju” je podržalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a u saradnji sa Kliničkim centrom Republike Srpske ovaj projekat ima za cilj da širi svijest o značaju adekvatne pratnje prilikom porođaja za ženu.

“Odlazak u bolnicu, strah od nepoznatog kod trudnica izaziva osjećaj anksioznosti i kada je tu neko ko je naš i neko kome vjerujemo, sve je bolje i strah je mnogo manji”, istakla je.

Postoje dokazi koji ukazuju da se, ukoliko porođaju prisustvuje vama draga osoba, dužina samog porođaja skraćuje, smanjuje se i broj carskih rezova, a više je prirodnih porođaja.

„Interesovanje za prisustvo porođaju postoji, meni je drago da smo, između ostalog, uspjeli da dokažemo i da naši muškarci nisu oni Balkanci kakvim ih se smatra i da sve više žele da učestvuju u tom važnom događaju u njihovom životu. Nalazi pokazuju i da je povezanost oca sa djetetom kasnije bolja i jača kada je otac prisustvovao porođaju, dok majke izjavljuju da je to iskustvo porođaja za njih bilo jako pozitivno“, rekla je Božićeva.

U toku edukacije, trudnice i njihova pratnja su prošli obuku koja obuhvata informacije o psihološkoj pozadini porođaja te značaju podrške od strane bliske osobe. Akcenat je stavljen i na značaj korektnog odnosa pratnje sa medicinskim osobljem i saradnje sa timom koji učestvuje u porođaju.

„Polaznici će biti obučeni nemedicinskim tehnikama kojima se porodilji može olakšati porođaj. Dobiće osnovne informacije koje se tiču samog procesa porođaja i mogućim komplikacijama. Dobiće i praktične smjernice koje se tiču tehničkih uslova u porodilištu, kućnog reda te ostalih relevantnih informacija. Polaznici će dobiti i pisane smjernice koje se tiču prisustva porođaju“, izjavila je za MONDO Aleksandra Babić, glavna sestra GAK-a.

Da je edukacija bitna potvrdila nam je i babica Sandra Radetić, koja ističe da je bitno da su i majka i otac psihički spremni i da oboje žele prisustvo na porođaju.

„Jako je bitno da su i otac i majka spremni za taj događaj i da to oboje žele, a ne da to bude jer tako treba ili mora. Edukacija je bitna kako bi osobe koje su u pratnji trudnice pružile pravu podršku. U tom slučaju velika su pomoć i majkama i nama medicinskom osoblju“, kaže Radetićeva.

Trudnice koje žele osobu od povjerenja uz sebe tokom porođaja treba da podnesu zahtjev Ginekološko- akušerskoj klinici uz uplatu od 20 KM za troškove opreme i na kućnu adresu će dobiti saglasnost za prisustvo porođaju.

(Mondo)

Komentari