Banjaluka: Otvorena 88. pozorišna sezona


Premijerom predstave “Sabirni centar”, rađenoj po istoimenom romanu Dušana Kovačevića, u adaptaciji Ivana Velisavljevića i Marka Misirače, večeras je u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci otvorena 88. pozorišna sezona.

Narodno pozorište Srpske je prestižna kulturna ustanova koja je postala prepoznatljiva i u okruženju, a Ministarstvo prosvjete i kulture mu pruža podršku redovnim primanjima, jer je ustanova na budžetu, ali i sufinansira određene programske aktivnosti, istakao je resorni ministar Dane Malešević, koji je prisustvovao premijeri.

– S obzirom na strategiju razvoja kulture, gdje smo planirali i izvjestan rast sredstava u narednom periodu, nadam se da ćemo značajnije podržavati i Pozorište, ali i druge kulturne ustanove, jer je kultura vrlo bitna i za razvoj Srpske i za naše prepoznavanje van granica – dodao je Malešević.

Izrazio je nadu da će se u narednom periodu iznađi sredstva da izdvajanja za kulturu dostignu zacrtani procenat, a to je 1,5 odsto od republičkog budžeta.

– Taj iznos bio bi dovoljan da se kultura zaista može finansirati onako kako je to poželjno, s tim da kroz zakone i pravilnike izbacimo iz finansiranja one kulturne ustanove i ona kulturno-umjetnička društva i slično za koje smatramo da ih trebaju finansirati i sufinansirati lokalne zajednice – naveo je Malešević.

Direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković rekao je da je večerašnja premijera “Sabirnog centra” dobra garancija da će ova ustanova imati predstojeću sezonu bolju nego prethodnu, koja je bila sasvim zadovoljavajuća.

– Očekujem u ovoj sezoni dobre predstave, dobru posjetu, mnogo nagrada, dosta gostovanja. To je potreba ovog pozorišta – naglasio je Novaković.

U predstavi “Sabirni centar” korišćeni su stihovi pjesme “All Along the Watchtower” Boba Dilana u prevodu i prepjevu Ivana Velisavljevića (A duž cijele stražarnice kule).

Uloge u predstavi tumače Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Јokić, Boško Đurđević, Dean Batoz.

“Sabirni centar” je prva koprodukcija između Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Pozorišta Prijedor iz Prijedora.

Večeras su dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u predhodnoj pozorišnoj sezoni, koje su dobili glumac Željko Erkić, glumica Milica Brđanin i predstava “Švajcarska”.

Komentari