Nošnja oživljava duh starih vremena


Grupa mladih iz Razboja kod Srpca izrađuje narodnu nošnju koja će u svim segmentima dočarati nekadašnji život naroda lijevčanskog kraja.

Iako u tom kraju djeluje desetak kulturno-umjetničkih društava iz Gradiške, Laktaša i Srpca, ova nošnja biće jedinstvena na ovom području.

– Tokom ljeta smo aktivno prikupljali podatke o tehnikama izrade, prirodnim materijalima i vrstama ukrasa kako bismo postigli originalan izgled. Prošli smo faze krojenja, šivanja i ukrašavanja, a zbog komplikovanih tehnika izrade nošnja će kroz kreativne radionice koje nas očekuju dobiti svoj konačan izgled – rekao je jedan od nosilaca ovog projekta Jovica Ećimović.

Ističe da su obradili stručnu literaturu i prisustvovali raznim etnološkim savjetovanjima kako bi došli do potrebnih informacija, a s ciljem još bolje edukacije obišli su cijelo Lijevče polje i razgovarali sa starijim mještanima.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je očuvanje kulturnog identiteta naroda iz tog područja i prezentovanje nekadašnjih načina odijevanja nastalih pod uticajem različitih istorijskih i geografskih perioda i položaja.

– Nakon završetka izrade planirano je da se organizuje revija narodne nošnje kako bi naš rad bio prezentovan široj javnosti – istakao je Ećimović koji je član Ansambla narodnih igara “Lijevče” iz Razboja.

Projekat je podržan kroz program Omladinske banke Srbac, a pomoć je stigla od lokalnih vlasti i fondacije “Mozaik”.

Podrška Omladinske banke

U sklopu programa Omladinske banke Srbac ove godine podržano je pet projekata ukupne vrijednosti 15.000 KM. Novac je, osim za izradu narodne nošnje, odobren za izradu prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka, volonterski eko-kamp u izletištu Durova u Gornjoj Lepenici, uređenje društvenog doma u Kukuljama i označavanje stabala pločicama sa latinskim i domaćim nazivima vrsta u centru Srpca.

(Glas Srpske)

Komentari