Banjaluka čeka zeleno svjetlo za kredit od 16 miliona KM


Grad ulazi u završnicu pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i ako dobiju pozitivan odgovor te finansijske institucije, odbornici bi na vanrednoj sjednici Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana 1. novembra, mogli razmatrati odluku o kreditnom zaduženju grada od oko 16 miliona KM.

Rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić nakon jučerašnje sjednice kolegijuma Skupštine grada na kojem su određeni termini idućih zasjedanja i dnevni red. On je objasnio da bi ovim novcem trebalo da budu refinansirane dosadašnje investicije grada u izgradnju “Eko-toplane”.

– Očekujemo završetak pregovora sa EBRD-om koji traju već tri godine. Posljednjih nekoliko mjeseci smo razgovarali o njihovom učešću u projektu “Eko-toplane”, u čiju gradnju grad ulaže 15 miliona KM i 1,5 miliona KM u obrtna sredstva. Očekujemo njihovo izjašnjenje o tom pitanju 24. ili 25. oktobra i ako postignemo saglasnost, konačno bismo mogli organizovati vanrednu sjednicu na kojoj bi se moglo zaokružiti finansiranje nove toplane – kazao je Radojičić.

Naveo je da je grad do sada kroz kredite u izgradnju “Eko-toplane” uložio 10 miliona KM od planiranih 15 miliona.

– Od početka realizacije tog projekta smo razgovarali sa EBRD-om o njihovom učešću u njemu. Pošto ih nismo mogli čekati, grad je podizao kredite kod komercijalnih banaka, inače bi do sada sve bilo zaustavljeno. Nedostaje nam još pet miliona KM, što može da ugrozi završetak investicije i moramo hitno obezbijediti preostali novac da bi “Eko-toplana” u toku zime bila u funkciji – objasnio je Radojičić.

On je dodao da bi EBRD refinansirao kompletan iznos kredita koji je grad do sada podigao, ali i novac koji još nedostaje za investiciju i za nabavku energenta.

Radojičić je kazao da bi se kredit otplaćivao na period od 15 godina i pod mnogo povoljnijim uslovima nego sada.

– Na istoj sjednici bismo pokušali zaokružiti i pitanje restrukturiranja duga stare “Toplane” i jedno od pitanja koje bi trebalo da razmatramo je restrukturiranje duga od pet miliona maraka prema Zirat banci. Cilj je da godinu od preuzimanja mandata u novembru imamo zaokruženu investiciju za ulaganja u novu toplanu, ali i završeno finansijsko restrukturiranje stare – istakao je Radojičić.

Na kolegijumu je zakazano iduće redovno zasjedanje za 30. oktobar, a na dnevnom redu bi trebalo da bude 48 tačaka.

Odbornici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju i novu raspodjelu mjesta u radnim tijelima Skupštine.+++

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da je nova raspodjela urađena na osnovu izmjena Poslovnika koje su usvojene na posljednjem zasjedanju gradskog parlamenta.

– Napravljena je po osnovu učešća klubova odbornika, odborničkih grupa i samostalnih odbornika i političkih partija koji nemaju odborničke grupe – naveo je Talić.

Kazao je da je za sada jedino Poligraf dostavio registraciju odborničke grupe, te da očekuje da će uskoro i ostali koji imaju po dva odbornika to uraditi.

Finansiranje sporta

Na narednom redovnom zasjedanju odbornici bi trebalo da razmatraju i novi koncept finansiranja sporta.

– Predviđa se drugačiji način vrednovanja i sufinansiranja sportskih klubova, saveza i manifestacija. Cilj je da se već od kraja ove godine uđe u modifikovano finansiranje sporta. Kod samih klubova vrednovali bi se rezultati, broj članova i vrlo precizno se definisalo šta se finansira – kazao je Igor Radojičić.

(Glas Srpske)

Komentari