Ovo je najzdraviji luk


U receptima ćete, među sastojcima, najčešće naići na “luk” (podrazumijeva se – crni) i/ili “bijeli luk”. I, te dvije vrste najčešće i koristimo.

A da li je to i najpametniji izbor za naše zdravlje? Pa, ovako… bijelom luku se pripisuju čudotvorna svojstva (ne samo u “odbrambene” magijske svrhe), već i što se zdravlja tiče. I, zdrav je, nije da nije.

Ali, vjerovali ili ne, nije i – najzdraviji.

Postoji jedna vrsta luka koja “šije” i bijeli kad je o zdravlju riječ. Studija iz 2017. godine, objavljena u stručnoj publikaciji Food Research International found, kaže da je istraživanjem utvrđeno da crveni luk najefikasnije ubija ćelije kancera, u poređenju sa ostalim vrstama luka (crnim i bijelim), zahvaljujući znatno višem nivou antioksidanata kvercetina i antocijanina.

– Antocijanin je sastojak koji voću i povrću pruža boju, tako da ima smisla da crveni luk, koji je najtamnija vrsta luka, bude i najefikasniji – kaže autor studije dr Sureš Netirajan.

Ipak, za zdravlje su dobre i ostale vrste luka.

– Luk je generalno dobar za zdravlje, a ima i antikancerogeno dejstvo, zahvaljujući visokim koncentracijama pomenutih antioksidanata – kaže dr Karen Ansel, autor više knjiga na temu zdrave ishrane.

– Crveni luk je, zahvaljujući višem nivou antocijanina, nešto efikasniji u borbi protiv slobodnih radikala koji nastaju kao produkt metabolizma kancerogenih ćelija – zaključuje dr Ansel.

(Mondo)

Komentari