U BiH uskoro proizvodi sa oznakom “bez GMO”


Prozvođači u BiH uskoro će moći da na svoje proizvode stave oznaku “bez GMO”. U institucijama zaduženim za ovaj projekat navode da će od početka do kraja procesa sertifikacije biti potrebno oko godinu dana, a proizvođači mogu da očekuju veću prodaju, jer tako je, kažu nadležni, bilo i u Evropskoj uniji. Mnogi se, međutim, pitaju koliko koristi će imati od ove oznake, jer je riječ o dodatnom ulaganju koje na ovakvom tržištu teško mogu da naplate.

Rok upotrebe i ime proizvođača, ove informacije potorošači uglavnom zagledaju kada pune korpu u trgovini. Vjeruju u inspekcijske kontrole, dok o GMO proizvodima ne razmišljaju.

GMO hrana je novina u našem društvu, te su o štetnosti ovih proizvoda mišljenja stručnjaka podijeljena. Agencija za bezbjednost hrane BiH donijela je smjernice koje propisuju označavanje i kontrolu hrane sa oznakama “bez GMO”, tako da će proizvođači uskoro moći da istaknu da u njihovom proizvodu nema genetskih modifikacija. Najveći problem je sa sojom iz uvoza koja se služi kao stočna hrana, a koja je uglavnom genetski modifikovana.

– Najveći problem je sa animalnim proizvodima, jer mi kada kupimo mlijeko ili meso ne znamo da li oni sadrže GMO. To je moguće utvrditi jedino laboratorijskim nalazima – kaže Dragan Benjo, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Proizvođači koji žele oznake “bez GMO” moraju proći proces sertifikacije i dokazati da njihov proizvod nije imao dodira sa genetski modifikovanim organizmima. Hoće li zatražiti oznaku još ne znaju, jer ulaganje ovog tipa, navode, na našem tržištu teško može da se isplati.

– Ono što je jako bitno za nas proizvođače je da postignemo veću cijenu, odnosno da se nama te oznake isplate, kako ne bismo došli u situaciju da uvodimo različite sertifikate od kojih nemamo koristi – kaže Draženko Budimir, direktor Zemljoradničke zadruge Livač iz Aleksandrovca.

Iskustva iz EU kažu da su firme koje su se odlučile na ovaj korak, povećale proizvodnju i prodaju za čak 50 odsto, jer mnogi žele da kupe proizvod koji ne sadrži GMO.

Komentari