Bogat program povodom 85 godina postojanja Banskog dvora

Direktor banjalučkog Kulturnog centra “Banski dvor” Mladen Matović rekao je danas da je ova institucija povodom obilježavanja 85 godina postojanja pripremila bogat dvomjesečni program, koji predviđa organizaciju više od dvadeset reprezentativnih sadržaja iz oblasti kulture.

Matović je na konferenciji za novinare rekao da će tokom novembra i decembra biti održan niz koncerata, izložbi i književnih promocija kojima će na dostojanstven način biti obilježen 85. rođendan jedne od najznačajnijih i najstarijih institucija kulture u Republici Srpskoj i BiH.

“Program je konceptualno sačinjen tako da se, uz regionalno etablirane izvođače, umjetnike, ansambale i pisce, publici predstave i naši istaknuti umjetnici i stvaraoci, dok će se putem dvije velike i dugo pripremane tematske izložbe posvećene banu /Svetislavu/ Milosavljeviću i banu /Todoru/ Lazareviću sačiniti odgovarajuća istoriografska poveznica sa jubilejom”, rekao je Matović.

Prema njegovim riječima, tematska izložba posvećena banu Milosavljeviću biće otvorena 8. novembra, a izložba eksponata iz privatne zaostavštine bana Lazarevića 15. novembra.

On je rekao da programom obilježavanja 85 godina postojanja “Banskog dvora”, ova ustanova snažno nastavlja sa promovisanjem novog koncepta rada koji podrazumijeva povratak nekadašnjoj praksi organizovanja događaja iz oblasti kulture u vlastitoj produkciji.

Matović je istakao je novi koncept rada “Banskog dvora” podržali i Grad Banjaluka i gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naveo da “Banski dvor” očekuje i podršku svih drugih republičkih instanci, te najavio aktivan menadžerski pristup u radu.

Matović je najavio i znatnu podršku Adiko banke, koja je, kako je rekao, prepoznala “Banski dvor” kao ustanovu koja organizuje značajne sadržaje iz oblasti kulture u vlastitoj produkciji, a sa kojom će biti potpisan zvaničan ugovor o partnerstvu koji će doprinijeti programskom kvalitetu obilježavanja jubileja i nastupajuće sezone.

On je istakao da program obilježavanja značajnog jubileja – 85 godina postojanja “Banskog dvora” počinje večeras otvaranjem izložbe “Komplikejt simpli”
/Complicate Simply/ Slavimira Stojanovića u Kamenoj kući u tvrđavi Kastel.

Kulturni centar “Banski dvor” je otvoren 8. novembra 1932. godine, kao sjedište bana Vrbaske banovine Kraljevine Јugoslavije.

U svrhu rezidencije bana Vrbaske banovine, korišćen je do 1941. godine. Tokom Drugog svjetskog rata unutrašnjost objekta je devastirana, pa je veći dio skupocijenog namještaja, slika i drugih predmeta nepovratno izgubljen.

Po završetku rata, dvor je korišćen kao vojno i političko sjedište. Od 1955. godine, odlukom koju su donijele tadašnje gradske vlasti, zgrada se daje na upravljanje Domu kulture, a od 1998. godine zvanično postaje javna kulturna ustanova pod nazivom Kulturni centar “Banski dvor”.

Komentari