Zaboravni nasljednici podigli 25.000 KM


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Igora Radovanovića i Zorana Radovanovića zbog poreske utaje kojom je oštećen budžet BiH za gotovo 42.000 KM.

Igor Radovanović optužen je da je, radeći u svojstvu direktora i lica ovlaštenog za zastupanje u trgovinskom prometu, bez ograničenja ovlaštenja preduzeća “CVS Akvalis” /CWS AQUALIS/ Sarajevo, omogućio Zoranu Radovanoviću da u ime preduzeća obavlja djelatnosti za koje nije ovlašten i koji nije evidentirao oporezivi promet u knjigovodstvenim evidencijama.

Zoran Radovanović nije vodio evidenciju o poreskim prijavama, obračunavao, prijavljivao, niti plaćao porez na dodatu vrijednost, čime je umanjio poreske obaveze preduzeća od 1. janura 2014. godine do 31. decembra 2015. godine za 41.841 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radovanoviće Tužilaštvo tereti da su izbjegli plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, nepružanjem zahtijevanih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 10.000 KM, čime su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Komentari