Rekord: Pronašli više od 12 tona kokaina

Policija je u srijedu zaplijenila više od 12 tona kokaina u vlasništvu glavne kolumbijske kriminalne bande, što je najveća zapljena u dugotrajnoj nacionalnoj borbi protiv krijumčarenja narkotika, izjavio je kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos.

Kokain, čija je tržišna vrijednost po Santosovoj procijeni oko 360 miliona američkih dolara, pronađen je pohranjen pod zemljom na četiri farme na sjeverozapadnoj pokrajini Antioquia, u blizini granice Kolumbije i Paname.

“Zahvaljujući policijskoj operaciji u saradnji s obavještajnim službama prijateljskih zemalja napravljena je najveća zapljena u istoriji”, rekao je Santos u policijskom sjedištu u kojem je izložen zaplijenjeni kokain.

Santos je zaplijenjeni kokain povezao s bandom krijumčara droge, poznate kao Zaljevski klan, koja je postala jednom od najvećih prijetnji sigurnosti nakon što je prošle godine potpisan mir s FARC-om, bivšom najmoćnijom gerilom na američkom kontinentu.

FARC je krajem avgusta 2016. u Havani, na Kubi, sklopio mir, a u novembru je u Bogoti potpisao mirovni ugovor s predsjednikom Huanom Manuelom Santosom.

Santos, koji svoj kabinet napušta iduće godine, obećao je poslati 80 000 vojnih i policijskih snaga u područja koja su nekada bila pod kontrolom FARC-a kako bi spriječio pokušaje novih krijumčarenja droge.

Policija je saopštila i da je četvero ljudi uhapšeno tokom trodnevne operacije koja je dovela do zapljene droge.

Zaljevski klan vodi bjegunac Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel. SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja ili smrti.

Osim droge, banda se bavi i ilegalnim rudarstvom, a većina članova, kojih se procjenjuje ima 1.500, ranije je bila u redovima desničarskih paravojnih grupa.

Kolumbija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina, s proizvodnjom od oko 910 tona godišnje. Policija je ove godine zaplijenila 362 tone kokaina.

Komentari