Stižu radničke kartice: Kraj sivoj ekonomiji u Srpskoj?

Da li je radnik prijavljen i na koliko sati, uskoro će moći da se sazna preko elektronskih identifikacionih kartica. Plan je da ih dobije svaki zaposleni uz obavezu da je pokaže inspektorima koji će, jednostavnim skeniranjem kartice, odmah saznati status radnika u firmi, kolika su mu primanja i da li je u isplati sve regularno.

Iz Vlade Srpske, u kojoj je sve osmišljeno, poručuju da žele da stanu u kraj radu na crno. Radnici sa kojima smo razgovarali kažu da to uopšte nije loša ideja.

“Nama je jasno svima da mnogima ne odgovara to uvođenje elektronskih kartica, jer je to čist dokaz sive ekonomije koja je preokupirala sve ovdje kod nas, guši nas radnike. Preko 100.000 ljudi znamo da platu dobija preko banke, a ostalo da se dobija na ruke”, rekao je Boris Šukalo iz Sindikata ŽRS.

Iz Vlade Srpske odgovaraju da sve ide onako kako su zamislili iako ne preciziraju kada bi radnici mogli da dobiju kartice. Novac su, kažu, već obezbjedili.

“Prema procjenama, trošak prvog izdavanja elektronskih identifikacionih kartica (prema službenim podacima, u zadnjem kvartalu 2016. godine u RS je bilo 257.000 radnika) iznosi oko 1.500.000,00 KM.”

To je bacanje para, poručuju poslodavci. Sve što se može saznati preko elektronske kartice, može i preko matičnog broja. Smatraju da te pare mogu i pametnije da se potroše.

“Ako identifikaciona kartica služi samo za identifikaciju, onda je njena svrha bespredmetna, ukoliko bi ona imala eventualno produženu neku upotrebu u smislu evidencije radnog vremena i drugih stvari, onda može biti prihvatljivo rješenje. Ono što je predviđeno Zakonom o radu i o čemu smo mi pričali prije, mislim da nema svrhe”, smatra Saša Trivić iz Udruženja poslodavaca RS

I pored negodovanja poslodavaca, nema odustajanja od Vladinog plana. Za nove kartice spremni su i u Poreskoj upravi. Tamo kažu da njihov dio posla slijedi čim Ministarstvo finansija finalizira izgled kartica.

(ATV)

Komentari