U prošloj godini prijavljena 1 273 novooboljela od dijabetesa


U Republici Srpskoj su u prošloj godini prijavljena ukupno 1.273 novooboljela od dijabetesa, od kojih 664 muškarca i 609 žena, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Od ukupnog broja novooboljelih, 154 su insulin zavisni /tip jedan/, a 1.119 insulin nezavisni /tip dva/.

“Ukupan broj prijavljenih od dijabetesa do 31. decembra prošle godine je 56.016. Najveći broj prijavljenih i dalje je u regiji Doboj, zatim slijede Banjaluka, Zvornik, Istočno Sarajevo, Trebinje i Foča”, rekla je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Republičkom institutu za javno zdravstvo LJubica Jandrić.

Ona je navela da, od ukupnog broja prijavljenih, 14.035 ili 25 odsto su tip jedan, a 41.981 ili 75 odsto tip dva, s tim da, kako je rekla, taj postotak nije u skladu sa realnim odnosom obolijevanja, jer se na dijabetes tip jedan uobičajeno odnosi oko 10 do 15 odsto od ukupnog broja oboljelih.

Prema njenim riječima, analizom podataka prema uzrastu, uočava se da se broj oboljelih lagano povećava od rođenja do četvrte decenije, dok u petoj deceniji dolazi do naglog porasta broja oboljelih, a najveći broj oboljelih se registruje u sedmoj deceniji života.

“Prema podacima, koji nisu potpuni, stopa prevalence dijabetesa u Republici Srpskoj je četiri odsto, što ne odgovara stvarnom stanju rasprostranjenosti ove bolesti. U odnosu na okruženje i trend kretanja ove bolesti, procjenjuje se da prevelenca iznosi od šest do osam odsto”, rekla je Jandrićeva.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra. Obilježavanje su uvele Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija da bi ukazale na porast oboljelih širom svijeta.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Žene i dijabetes”.

Trenutno ima više od 199 miliona žena koje žive sa dijabetesom. Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrti žena globalno, uzrokujući 2,1 miliona smrti svake godine.

(SRNA)

Komentari