Dodik: Ustav zahtjeva cjelovitu rekonstrukciju


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska treba da odlučuje sama o sebi i da Ustav zahtijeva cjelovitu rekonstrukciju, jer su mnoge stvari nametnute Srpskoj intervencijom visokog predstavnika u Ustav Srpske.

“Moramo ugraditi mehanizam odlučivanja naroda o važnim pitanjima, jedno od tih pitanja biće pitanje statusa koje ćemo ugraditi u taj ustav. U novi Ustav želimo da se ugradi pravo naroda da odlučuje o najvažnijim pitanjima u Srpskoj putem referenduma, a jedno od tih pitanja je statusno. A naći će se i neka druga pitanja”, rekao je Dodik.

On je rekao da će očekuje da se svi u Srpskoj okupe oko novog teksta Ustava, jer je riječ o važnim pitanjima za Srpsku.

Na pitanje da li je to početak procesa odvajanja Srpske, Dodik je rekao da je to davno počelo, i da je pravo naroda da odluči o sebi, što je i u fokusu velikih svjetskih državnika, od američkog predsjednika Donalda Trampa do kineskog Si Đinpinga i ruskog Vladimira Putina.

Dolazi neko novo vrijeme“, rekao je Dodik za RTS, navodeći da je sa Putinom razgovarao o Dejtonu, njegovoj realizaciji, ekonomskoj saradnji, koja nije mala, investicijama, kao što je Rafinerija nafte, o potrebi tješnje saradnje u oblasti kulture, gradnji rusko-srpskog centra u Banjaluci.

Govoreći povodom predstojećeg obilježavanja 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Dodik je rekao da je Dejton sahranila međunarodna zajednica i visoki predstavnik nametnutim odlukama i da su imali loše namjere prema Srbima i Republici Srpskoj.

Mi smo spremni da poštujemo Ustav i Dejton, samo neka nam vrate nadležnosti”, istakao je Dodik, te podsjetio da je Srpskoj oteta vojska, da su je razoružali, ukinuli joj sve fabrike oružja, uzeli mogućnost da gradi svoju odbranu, dok je u FBiH ostalo šest fabrika oružja.

On je rekao da je, bez obzira na sve, Srpska politički preživjela sve ove godine, ostala ekonomski stabilna, ali da ono što govori bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jeste njegov stari cilj da ili politički “dokine Republiku Srpsku i uspostavi dominaciju ili jednog dana izađe na Drinu i očisti Srpsku”.

“Oni imaju te programe. Prije nekoliko godina u Sarajevu je bila inicijativa da sto hiljada Bošnjaka krene pješke ka Drini… Nemojte olako misliti da oni odustaju od te ideje. Srpska je za njih neželjena, sinonim za probleme koje imaju. A mi volimo Republiku Srpsku, živimo za nju, dominantan je osjećaj duga prema Srpskoj. Mi ne doživljavamo BiH“, istakao je Dodik.

On je naveo da ne mrzi BiH, ne mrzi nijednog muslimana, te da mu je Bakir Izetbegović interesantan, jer može da se nosi sa njim u političkim duelima, u kojima je Republika Srpska izašla bolja.

Dodik smatra da će Republika Srpska kao nezavisna država sama pasti u ruke srpskom narodu u BiH, zbog nemogućnosti funkcionisanja BiH i Federacije BiH.

Samo po sebi će se to desiti. Zato što ne funkcioniše BiH, koja opstaje zbog intervencije međunarodnog faktora, ali očigledno da ta intervencija nije ista kao prije deset godina i da gubi na snazi…Ako smo u neuspješnom braku, onda je najlogičnije da se raziđemo. Ako se ne može nešto dogovoriti, zašto se forsira tako nešto”, rekao je Dodik.

Navodeći da Srpska kao država ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast koja funkcioniše, dobre regionalne odnose, poštuje ljudska prava, Dodik je istakao da Srbija, kao i Srpska, poštuje Dejtonski sporazum, ali da je taj sporazum bitno narušen.

Srbija će uvijek reći da poštuje i voli Srpsku i da poštuje svaku odluku koja se donese u okviru BiH, ali mnoge odluke nisu donesene u okviru BiH i to je problem, jer ih je nametnuo visoki predstavnik”, dodao je Dodik.

Na pitanje da li je moguće prekrajanje granica bez ratnih sukoba, Dodik je rekao da jeste moguće i da će doći i to vrijeme i da on u to vjeruje.

Ovako gubimo vrijeme zajedno. Nijedna odluka na nivou BiH nije bila korisna za Republiku Srpsku, osim ukidanja viza”, rekao je Dodik, navodeći da svi političari u Srpskoj maštaju o nezavisnoj Republici, ali nemaju političke hrabrosti da to govore.

Prema njegovim riječima, nepotrebno je zadržavati se u nemogućem modelu, jer BiH stoji u svim procesima i kao vanustavna mora da propadne.

On je ponovio da bi sproveo referendum o statusu Srpske kada ne bi “pala nijedna glava“, te ocijenio da je i za Bošnjake to najbolje. “BiH je monstrum, ne može da funkcioniše, a ni ogromna međunarodna intervencija nije mogla da napravi BiH kakvu žele Bošnjaci ili bivša američka administracija, koja se petljala u svaku odluku u BiH”, kaže predsjednik Srpske.

Dodik je odbacio navode da Srpskoj prijeti bankrot, navodeći da se o tome priča već pet godina, ali se to ne dešava, te da Srpska danas stabilno stoji, ne kasni nijedan dan da izmiri međunarodne finansijske obaveze, ima rast BDP-a tri odsto, povećala je gotovo sto odsto domaći proizvod, ima sto kilometara puteva, gradi nove bolnice…

Predsjednik Srpske je rekao da ima ljudi koji teško žive u Srpskoj, ali da rastom BDP-a raste i mogućnost Srpske da riješe te probleme, te naveo da Srpskoj fali radnika u građevinarstvu, industriji tekstila i obuće.

Što se tiče kredita, Dodik je rekao da svi u regionu uzimaju kredite, te da Srpska zaduženja koja dospijevaju pokriva dijelom uzimanjem novih kredita, a kada je riječ o ruskom kreditu za Republiku Srpsku, kaže da je Rusija zbog sankcija imala probleme, ali da vjeruje da će to pitanje ponovo biti stavljeno na dnevni red.

Govoreći o zajedničkim infrastrukturnim projektima sa Srbijom, Dodik je istakao da treba da se napravi auto-put Sarajevo-Beograd, te ponovio da je u realizaciji projekta mosta u Bratuncu došlo do zastoja zbog sporosti odlučivanja na nivou BiH, a ne Srbije, ali da vjeruje da će to biti brzo otklonjeno.

Prema njegovim riječima, Srpska ima vlastiti projekat izgradnje auto-puteva, sa Beogradom razgovara gdje će da izađe na Drinu, a prioritet Srpske je izgradnja auto-puta Istočno Sarajevo-Višegrad.

On je ponovio da je BiH nemoguća država i neželjeno mjesto za Srbe, ali da bi Srbi mogli da pristanu na izvorni Dejton, dok ne prihvataju nametnuta rješenja, te napomenuo da smatra da treba da postoji treći entitet i da je o tome razgovarao sa hrvatskim predstavnikom Draganom Čovićem.

(SRNA)

Komentari