UIO BiH obara rekorde u prikupljanju prihoda: Do kraja godine 7 milijardi KM!


U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, do kraja godine, biće oboren rekord u prikupljanju prihoda – na računima bi trebalo da se nađe čak sedam milijardi maraka. Jednim rekordom su se već pohvalili i to desetomjesečnim.

“U 10 mjeseci 2017.godine do sada prikupila rekordne prihode koji iznose pet milijardi 845 miliona maraka, praktično 386 miliona maraka više u odnosu na deset mjeseci prošle godine ili sedam odsto više indirektnih poreza gdje spadaju PDV, akcize, carine i putarine”, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kako kažu u Upravi, rasli su prihodi po svim izvorima, posebno su primijetili rast PDV prijava, što kažu pokazuje da je došlo do povećanja poslovne aktivnosti u BiH. Tako je od prikupljenih skoro šest milijardi, jedna i po vraćena poreskim obveznicima. Ostatak je završio u državnom, budžetima institucija, etntitetskim i budžetu Brčko distrikta.

“Federacija BiH je dobila dvije milijarde i 659 miliona maraka, RS milijardu i 348 miliona maraka i Distrikt Brčko koji je dobio 145 miliona maraka”, pojašnjava Ratko Kovačević.

Od silnih milijardi nećemo se mnogo ovajditi, smatraju ekonomisti. Eventualno bi budžeti bi mogli da “prodišu”.

“Nikakav program ekonomskog razvoja nije predviđen da bude finansiran u slučaju da ima više novaca od indirektrnih i direktnih poreza, o tome niko ne razmišlja. Tako da za građane se ništa posebno neće desiti, osm što će one socijalne kategorije i poljoprivreda možda dobiti redovnije svoje obećane iznose stimulacija ili nadoknada”, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Ekonomisiti savjetuju da viškove prihoda u UIO BiH treba konkretnije usmjeriti u stimulisanje zapošljavanja, izvoza, razvoja malih i srednjih preduzeća. Bez toga, kažu, nema ni razvoja privrede.

Komentari