“Ostajemo pri prvom prijedlogu Zakona o akcizama”

“Ostajemo pri prvom prijedlogu Zakona o akcizama”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ova stranka ostaje pri prvom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Dodik je rekao da se može izvršiti određena modifikacija, ali da ona ne smije promijeniti suštinu – moraju se obezbijediti finansijski stabilni prilivi koji će biti osnova za privlačenje sredstava za izgradnju auto-puteva i puteva u Republici Srpskoj.

“Ako postoji većina za to, naših šest delegata će sigurno glasati za takvu vrstu zakona. Mi o tome razgovaramo sa najvažnijim institucijama”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na nivou BiH postoje različite spekulativne namjere u tom pogledu, što je jedan od dokaza da Republika Srpska nema nikave koristi od BiH, već samo trpi štetu.

Govoreći o modifikovanom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je velika šteta napravljena svima zato što zakon nije usvojen na vrijeme, još proljetos, što je dovelo do velikog gubitka vremena i novca.

“Cijenimo da je to na godišnjem nivou 90 miliona KM za Republiku Srpku i za njene puteve i auto-puteve. To je prouzrokovalo zastoj oko 730 miliona KM različitih aranžmana za Srpsku već u ovom trenutku, što govori o tome da je bila namjera da se onemoguće bilo kakvi finansijski prilivi Srpskoj na projektima kako bi neko, a prije svega Svez za promjene, pokušao da optuži vlast da je nesposobna i da ništa ne radi”, smatra Dodik.

On je dodao da je vlast u Srpskoj pronašla druge mogućnosti da održi finansijski kontinuitet.

Savjet ministara utvrdio je 24. novembra modifikovani prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje putarine za 0,15 KM i da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju auto-puteva i puteva, kao i njihovu rekonstrukciju. Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti.

“Nekorektan potez SzP”

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da je potpuno nekorektno to što je Savez za promjene, prije nego što je došao na sastanak Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj, ponudio “neki papir” koji derogira institucije u Srpskoj i pokušava da konstatuje ono što je njihova politička platforma – da je u Srpskoj nesređena situacija, bez ijedne rečenice u vezi sa “blagostanjem u BiH”.
“Mi smo odbili to kao polazni dokument za bilo kakvu raspravu. Smatramo da treba da zajednički definišemo nekoliko ozbiljnih tema i o njima razgovaramo i vidimo na koji način će se to koncipirati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci komentarišući jučerašnji sastanak Komisije.

Prema njegovim riječima, svrha izbora dva kopredsjedavajuća Komisije je da sačine, ako je moguće, zajednički prijedlog tema, radna grupa treba da uspostavi neki okvir, a zna se da će to rješavati lideri ukoliko do tog sastanka dođe.

On je poručio da SNSD ne namjerava da ugrozi taj proces svojim zahtjevima, te su zato i bili veoma obazrivi da ne postave pitanja u vezi sa pozicioniranjem i odlučivanjem u BiH i smatrali su da treba dati šansu razgovoru.

“Smatramo nepotrebnim da na njihov akt idemo nekim aktom, pa da se neko sučeljava u tome. Mislim da nije realno da to uradimo u narednih mjesec dana i da treba dati šansu razgovoru. To je naš pristup”, poručio je Dodik.

Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj izabrala je na jučerašnjoj sjednici dva kopredsjedavajuća – Aleksandru Pandurević /SDS/ i Sinišu Karana /SNSD/.

Dodik: Na sastanku sa Nikšićem nije bilo političkih dogovora

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da je nedavno razgovarao sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem u Banjaluci, te da nije dogovoren nikakav politički savez, podsjetivši da SNSD nije zainteresovan za institucije na nivou BiH u ovom mandatu.

“Vjerujemo da će ovaj blok nakon izbora u BiH biti nezaobilazan. Stvar je Federacije ko će tamo biti izabran, a ne da mi u tome učestvujemo ili ne učestvujemo, to je njihov problem”, istakao je Dodik.

On je rekao da sa Nikšićem nije pravio nikakve političke dogovore, niti je bilo šta posebno, osim što su sjeli i razgovarali o opštim temama.

“Nismo pravili nikakav savez. Poznato je da mi nismo zainteresovani da ulazimo u zajedničke institucije u ovom mandatu, a kako će biti nakon izbora zavisi od naroda. Vjerujemo u veliku pobjedu, a ko će biti pobjednik u Federaciji to je njihova stvar”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je Nikšić, u vrijeme kada je bio predsjednik Vlade FBiH, bio veoma dobar partner.

Komentari