Partizan strijepi od UEFA: Delegat je maliciozan


Čelnici Partizana žale se na tendecioznost pojedinih predstavnika UEFA zbog kojih srpski šampion često dobija kazne.

Crno-bijeli su se opet našli na tapetu Disciplinske komisije UEFA, treći put ove sezone, zbog nepravilnosti tokom meča sa Јang Bojsom u petom kolu grupne faze Lige Evrope.

UEFA je ove sezone kaznila Partizan sa dva meča pred praznim tribinama i 160.000 evra zbog incidenata na mečevima protiv Budućnost i Olimpijakosa, a sada mu prijeti nova kazna.

Delegat UEFA Ubijas Emil iz Češke prijavio je Partizan Disciplinskoj komisiji poslije meča sa Јang Bojsom zbog:
* utrčavanje na teren
* upotreba pirotehnike
* rasističko ponašanje
* neodgovarajuće ponašanje navijača (upotreba razglasa)
* blokirani (zakrčeni) ulazi na tribinama
* neakreditovani novinari na terenu.

“Mi smo ovo već iskusili i ovo pokazuje određenu tendenciju. Neizvjesno je prognozirati da li će Partizan prvu utakmicu u šesnaestini finala Lige Evrope dočekati pred svojim navijačima, jer izvesnu otežavajuću okolnost čini uslovna kazna, a to je automatska odluka da Partizan igra pred praznim stadionom ako se na utakmici čuje nekakav rasni povik ili bude neka poruka na transparentu. Ovdje bi trebalo analizirati kakav je obim klupske odgovornosti”, rekao je za klupsku televiziju potpredsednik Vladimir Vuletić.

Partizanovi navijači su se opet našli na udaru zbog “rasizma”, a delegat UEFA im je zamenio skandiranje “Živjela, živjela Kraljevina Srbija”.

“Dolazimo do novog nivoa malicioznosti. Delegat povezuje pjesmu “Nek je tvojoj majci hvala” sa standardnim navijačkim pokličem. Na svakoj utakmici reprezentacije Srbije, na svakoj, bez izuzetka, pjeva se i viče: “Živjela, živjela, Kraljevina Srbija”. To svi navijači pjevaju. Dovoditi u vezu tu pjesmu sa bilo kakvim odavanjem pošte nekakvoj zločinačkoj namjeri je, najblaže rečeno, izuzetno zlonam,erno i maliciozno. Ta Kraljevina Srbija nije “Velika Srbija”, kako se želi prikazati, ta Kraljevina Srbija je površinski bila najmanja u svojoj istoriji, nije imala ništa što danas ima. Ali, bila je sila pobjednica u Prvom svjetskom ratu i nije bila na strani Austrougarske, niti je ikada bila na strani fašizma ili nacizma”, dodao je Vuletić.

Vuletić zaključuje da je najveći problem Partizana što se iste ili slične pojave nalaze u izvještajima delegata iz sezone u sezonu.

“Morate da imate jednake aršine u jednakim slučajevima. Nebitno je da li je riječ o švajcarskom huliganu, srpskom huliganu, hrvatskom huliganu ili islandskom huliganu. Huligan je huligan. Ovdje nemamo huligana. Nije zapaljeno 30 baklji u poluvremenu. Imamo dvije petarde i ako treba odgovaraćemo za to. Postavlja se pitanje da li određeni pojedinci unutar UEFA imaju određene tendencije na utakmicama Partizana. Da, Partizan ima lošu reputaciju. Nama je najveća zamjerka bio recidivizam, povratništvo, višestruko povratništvo. Ne vidim da je ovde riječ o povratništvu, ne vidim biće djela, to je poenta”, zaključio je potpredsjednik Partizana.

Partizan 7. decembra gostuje Dinamu u Kijevu u posljednjem kolu grupne faze Lige Evrope, rivala u nokaut fazi će saznati 11. decembra.

Komentari