Holandsko tužilaštvo potvrdilo: Praljak otrov krio u džepu sakoa


Holandski tužilac, Merilin Fikenšer potvrdila je da je bočica, iz koje je haški osuđenik Slobodan Praljak popio tekućinu, sadržavala smrtonosni otrov.

“Preliminarnim testovima supstance u bočici utvrđeno je da je tečnost sadržavala hemijske supstance koje uzrokuju smrt”, rekla je Fikenšer. Prema njenim riječima, Praljak je bočicu krio u džepu sakoa.

Holandska policija pokrenula je istragu o samoubistvu Praljka kako bi se utvrdilo ko je, i kako, prokrijumčario otrov u sud.

“U toku je nezavisna istraga koju su pokrenule holandske vlasti na zahtjev Haškog tribunala. Sarađivaćemo u potpunosti”, rekao je portparol ovog međunarodnog suda.

Istragu će sprovoditi i međunarodni inspektori, jer je riječ o incidentu u međunarodnom sudu. Nije poznato da li će u okviru Europola učestvovati neko iz BiH ,ili Hrvatske, čiji je Praljak bio državljan. Do sada su ispitani članovi Praljkovog advokatskog tima. Niko još nije uhapšen, a nije ni saopštena vrsta otrova koju je popio. Tijelo Praljka se nalazi u jednu od bolnica gdje bi trebala biti izvršena obdukcija.

Hrvatski mediji objavili su da je Praljak umro u sudu, a ne u bolnici, kako je zvanično saopšteno. Prema medijima, medicinski tim ga je pokušao oživjeti, ali je bilo kasno. Proglasili su ga mrtvim nakon dva sata.

Komentari