ANKETA: Za ili protiv nove hidroelektrane na Vrbasu


Hidroelektrana “Bočac 2” će biti gotova sljedećeg avgusta, a “Hidroelektrane na Vrbasu” su već tražile novu koncesiju od Vlade, za izgradnju tzv. Krupe “niske”.

Akumulacija ove hidrocentrale trebalo bi da poptopi nekoliko kilometara kanjona. Vlasnici parcela kod Krminskog mosta dobili su obavještenje da će 30. novembra investitor ZP Hidorelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad i Urbis centar d.o.o. Banjaluka izaći na teren kako bi počeli da pripremaju urbanističko tehničke uslove.

Gradnja hidrocentrale Krupa najavljivana je i 2004. godine ali ogromnim otporom Banjalučana i ekoloških organizacija taj projekat je zaustavljen. Kako tada, tako i sada u Centru za životnu sredinu najavljuju grčevitu borbu.

Na Fejsbuku je napravljena grupa pod nazivom “Stop izgradnji hidroelektrana na Vrbasu

Članovi/osnivači grupe naveli su negativne efekte izgradnje hidroelektrane:

-lošiji kvalitet vode za piće

-usporavanje protoka vode dovodi do njenog zagrijavanja, koje dalje dovodi do mijenjanja ekosistema same rijeke. Zagrijevanje vode dalje dovodi do stvaranja vodenih algi koje troše potrebni kiseonik iz vode i samim tim ce doći do izumiranja salmonidnih vrsta riba kao sto su mladica, pastrmka i lipljen!

-zatvaranje prirodnih puteva u migraciji ribljih vrsta

-povećavanje vlažnosti vazduha

-česte pojave magle

-povećanje broja oboljelih od plučnih bolesti

-nakupljanje riječnog nanosa u kojem se nalaze organske materije koje vremenom počinju da se raspadaju i dolazi do oslobadjanja metana gasa koji je opasniji od ugljendioksida u smislu efekta staklene baste. Na gubitku su svi oni gradjani koji uzivaju u Vrbasu kao sto su: rafteri, kajakaši, dajakaši, ronioci, ribolovci i svi ostali ljubitelji prirode koju su svoj adrenalin i mir nalazili u kanjonu Vrbasa!

Za ili protiv protiv gradnje nove hidroelektrane na Vrbasu

  • Treba graditi hidroelektranu iskoristiti potencijal Vrbasa (53%, 113 Glasova)
  • Protiv sam gradnje hidroelektrane (40%, 85 Glasova)
  • Potpuno mi je svejedno (7%, 14 Glasova)

Ukupno glasača: 212

Loading ... Loading ...

 

 

Komentari