Banjaluka: Pogledajte kolika je količina drveta spremna za loženje u novoj toplani (FOTO)


Za mjesec dana nova banjalučka “Eko toplana” trebalo bi da počne sa radom. Sve je, valjda, spremno…

Ukoliko sve bude po planu od 1. januara će novo preduzeće potpuno preuzeti mrežu i korisnike Javnog preduzeća ”Toplana a.d. Banjaluka”, pa će građani plaćati grijanje novom preduzeću. Nova firma je 51% u vlasništvu firme IEE Banjaluka, a 49% u vlasništvu grada Banjaluka.

Banjalučka Toplana  je godinama najproblematičnije javno gradsko preduzeće, koje nije zadovoljavalo osnovnu potrebu stanovnika Banjaluke.  Preduzeće je, zbog dugogodišnjeg nemara gradskih vlasti postalo jedan od najvećih gubitaša.

Od 1.januara  starta potpuno novo preduzeće „Eko Toplana“, a svi u Banjaluci mole Boga da sve profunkcioniše kako treba.  Da građani dobiju kvalitetno grijanje, za koje plaćaju nemale novce.

Vodeći  se uputom gradonačelnika Banjaluke, stanovnici najvećeg grada Srpske su nekako „izdurali“ novembar ( pita li se iko da li Banjalučani mogu sebi da priušte plaćanje grijanja i dogrijavanja u stanovima za taj mjesec? ), i po svemu sudeći „pregrmiće“  i decembar.  A šta nas čeka od Nove godine?   Nova „Eko toplana“ koja za proizvodnju toplotne energije koristil biomasu, odnosno drvnu sječku.

U gradskoj vlasti od početka tvrde da se na ovaj način postiže dugoročno rješenje problema gradskog grijanja u Banjaluci te da je urađena velika studija na preko 200 stranica sa kompletnom analizom stanja u Toplani, projekcijama, stanjem potencijalnih energenata i preporukom da se pređe na biomasu, odnosno na drvnu sječku.

Pa ipak, mnogi su skeptični. Da li će biti dovljno energenata, koliko će Nova toplana trošiti drvne sječke? Ali ono što je najvažnije, da li će sa postojećom infrastrukturom GRIJANJE BITI BOLJE?

Bili smo u Poslovnoj zoni Incel gdje smo snimili trenutnu situaciju.

Na bazi poznatih činjenicaizračunali smo koliko će biti potrebno drvne sječke za potrebe grijanja u Banjaluci?

Prema riječima gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića potrebna količina sječke na godišnjem nivou je 80 – 100 hiljada kubnih metara godišnje.

Sirovina za Novu toplanu – trupci- su dovezeni u Poslovnu zonu Incel, gdje se drvo usitnjava u sječku i zatim vozi do Toplane.

Raspodjela po mjesecima će bti vjerovatno takva da će za tri udarna zimska mjeseca ( XII, I i II ) potrošnja biti 60 – 65 % od potrebne količine sječke. To  iznosi 50- 60 hiljada tona.

Količina na mjesec je cca 18 hiljada tona ili 600 tona na dan. Nosivost kamiona sa sječkom je oko 20 tona te će na dan biti potrebno 30 tura kamionom od Incela do Toplane.

Ista količina trupaca se mora dovesti u Banjaluku sa udaljenosti 50 do 100 km ( bliže nema ili bi se vršila totalna sječa oko Banjaluke)

Nosivost kamiona sa trupcima je  25 tona pa računica pokazuje da bi za prevoz godišnje potrošnje  drveta bilo potrebno oko 3,5 hiljada kamionskih tura. ( ko ima vremena neka izračuna potrošnju dizel goriva za taj transport i zagađenje sa tim u vezi ).  Kod mazuta je to bilo  hiljadu tura iz Broda.

Poslovi sa drvetom zahtijevaju veliko skladište u Incelu kao priprema za zimu i to kako trupaca tako i sječke. Takođe su potrebni i prijemni silosi kod te nove kotlovnice za najmanje 5 dana zaliha a to je oko 3 hiljade tona.

Cijena drveta je niska, uvijek je bila , ali je potrebno uskladiti potrošnju sa prirastom. Cijena drvne sječke bi vjerovatno bila 100 KM/ toni u krugu Toplane jer i proizvodnja sječke  i prevoz do Toplane ima svoje troškove.

Da probamo biti što ilustrativniji za kraj. Banjaluci će godišnje biti potrebno DRVETA, koliko stane na jedan fudbalski stadion visine dvadeset metara. 

(buka)

Komentari