Kod Narodnog pozorišta niče nova zimska čarolija


Mladi arhitekti iz ”Istraživačkog centra za prostor”, koji su glavni ”krivci” za mol na Vrbasu koji je Banjaluka dobila ovog ljeta, u parku kod Narodnog pozorišta RS rade na drugom projektu – #BLink-u kojim će Banjalučanima dočarati zimsku čaroliju.

“Kreiraćemo jedinstveni zimski ambijent sa ciljem drugačijeg novogodišnjeg doživljaja na javnoj površini. Baveći se temom svjetla, imaginacije i tradicije, #Blink teži da “oprostori” temu zimske čarolije, približavajući proslavu novogodišnjih i božićnih praznika aktuelnim svjetskim trendovima uz istovremeno poštivanje lokalnih vrijednosti”, kažu u ”Small scale” timu Istraživačkog centra za prostor.

Projektom je predviđena izgradnja privremene, montažno-demontažne, interaktivne prostorne instalacije, koja će svojom neuobičajenom arhitekturom privlačiti prolaznike.

Na zidovima objekta pomoću igre svjetla i sjenke, refleksije zimske sunčeve svjetlosti, čeličnih sajli i snijega tokom dana, te interaktivne igra sa led lampama tokom večeri, kao i animacije, stvoriće se jedan od najpoželjnijih zimskih ambijenata u regionu. Instalacija je takođe urbanistički eksperiment koji otvara temu „osvjetljavanja“ mnogih drugih „nevidljivih“ gradskih prostora”, piše u opisu ovog projekta.

Istraživački centar za prostor je ljetos, zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva iz Banjaluke, Sarajeva i Trondhajma, na radionici u okviru “Dana arhitekture” na obali Vrbasa u Banjaluci sagradio drveni mol i pristanište za dajak-čamce koji ujedno služi i kao mjesto za odmor i druženje.

#BLink je dio projekta „Zimska čarolija“, a realizuje se u saradnji sa Gradskom upravom i produkcijom Aeon iz Banjaluke. Otvaranje je zakazano 11. decembra u 17 časova.

(Mondo)

Komentari

Plavi Telefon