Završena sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Banjaluke


U olujnom nevremenu koje je zadesilo Banju Luku troje građana je povrijeđeno, oštećeno je  više od sto privatnih i javnih objekata, oko 60 automobila, na desetine stabala je porušeno, oštećeno je i više saobraćajnih znakova i razne druge komunalne opreme.  Potvrdio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić poslije današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je istakao kako se saobraćaj u gradu odvija nesmetano iako je tokom noći i jutra bilo povremenih prekida zbog uklanjanja drveća. Gradske službe su od juče bile angažovane na otklanjanju posljedica nastalih usljed  olujnog vjetra, a evidentirana je šteta na privatnim i javnim objektima i komunalnoj infrastrukuturi, ali, srećom, nije bilo ozbiljnijih posqedica po građane.

Na sjednici Gradskog štaba je rečeno da se i dalje prikupljaju podaci o štetama, kao i da  dio oštećena nije ni prijavljen već su vlasnici sami počeli sa popravkama. Od većih objekata oštećena je  je  zgrada u Ulici Cara Lazara, krov na Studentskom domu, biblioteci za slijepa i slabovidna lica, a zabilježena su i manja oštećenja na nekolio vrtića, ambulanti, škola i drugo.

-Najveći problem su oštećenja krovova na nekoliko stambenih zgrada gdje je Grad intervenisao na uklanjanju  preostalih dijelova koji predstavljaju prijetnju po stanare i prolaznike. Odsjek za civilnu zaštitu će vidjeti kako i na koji način da se interventno pomogne na tim zgradama i da se obezbijedi njihovo privremeno prekrivanje jer su narednih dana najavljene padavine.Temeljna rekonstrukcija ovih objekata odnosno krovova, u sladu sa zakonom, u nadležnosti je njihovih vlasnika – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je istakao kako je oluja bila toliko jaka da nisu samo porušena oštećena stabla već je veći broj bio izvaljen iz korijena.

-Sada nam predstoji da se naše službe dodatno angažuju na uklanjanju porušenog drveća, rasutog smeća i svega onoga što se poslije ovog nevremena nalazi na ulicama. Gradski štab će i dalje pratiti situaciju zajedno sa drugim službama, a građani po potrebi mogu da se obraćaju Odsjeku za civilnu zaštitu i Komunalnoj popliciji – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je  pozvao građane da prate upozorenja nadležnih službi u vezi sa evenutalnim vremenskim nepogodama i na vrijeme se pripreme za takve situacije, jer iskustva pokazuju da imamo sve eketremnije vremenske uslove.

Još 8. decembra od strane Hidrometerološkog zavoda i našeg Odsjeka za civinu zaštitu je izdato upozorenje na nadolazeće vremenske neprilike, koje je ponoveljno 11. decembra- podsjetio je on.

Komentari