Milan Petković: Ujedinjena Srpska je budućnost

Milan Petković: Ujedinjena Srpska je budućnost

Na intervju koji smo zakazali prije više od mjesec dana, advokat i predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Banja Luka, Milan Petković stigao je prije naše ekipe. Na našu opasku da smo ga dugo čekali za termin, a sada je uranio odgovrio nam je da ne daje olako obećanja, ali da ona koja da održi… u našem slučaju pokazalo se tačnim. Razgovor smo vodili u njegovoj advokatskoj kancelariji u Banjaluci.

mojKontakt: Milane, široj javnosti postali ste prepoznatljivi po dešavanjima koja su uslijedila oko refereduma u RS i optužnice poslije održanog referenduma, kako ste se našli u toj ulozi?

U Komisiju za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske ušao sam kao nestranačka ličnost, na prijedlog kolege i prijatelja Darka Kremenovića, advokata iz Banja Luke. Tada sam osjećao to kao patriotsku dužnost, ali i kao društveni i profesionalni izazov. Nikada se nisam pokajao zbog tog čina, mada su me porodica i kolege savjetovali da mi je bolje da ne ulazim u tu priču, zbog mogućih sankcija međunarodne zajednice, krivičnog progona i sl. Svjestan svih mogućih posljedica nisam ih poslušao, jer smatram da je dužnost svakog građanina da uradi nešto dobro i korisno za svoju Republiku, čak i po cijenu vlastite žrtve.

mojKontakt: Da li je advokatura za vas bitnija od politike?

Još od gimnazijskih dana sam znao da ću jednog dana biti advokat. Advokatura je umjetnost prava i srećan sam što je to sada moj posao, zanimanje, ali i velika ljubav i stil života. Kada si advokat, onda to moraš biti i u sudnici i na ulici. Odmah poslije završenih studija prava, imao sam sreću i čast da počnem raditi kao advokatski pripravnik kod mr Mirka Dabića, jednog od najuglednijih banjalučkih advokata, ali i bivšeg sudije Vrhovnog suda RS. Danas su naše advokatske kancelarije partnerske i blisko sarađuju.

mojKontakt: Otkud onda u politici, znamo da ste predsjednik GrO US?

Advokatura i politika su usko vezane. To je izazov, strast i politiku ili volite ili mrzite. Smatram da je politika najkompatibilnija sa advokaturom, jer je advokatura slobodno zanimanje, i čovjek ima samostalnost u radu, a svoje vrijeme može koristiti kako želi, pa se tako advokat može baviti politikom i u toku radnog vremena, jer nema nadređenog. Kod nas već dugo vremena nema advokata u politici, bar ne na značajnijim stranačkim funkcijama, i ne znam koji je razlog za to.

mojKontakt: Kako vasa porodica na to gleda, imate li vremena pored politike i advokature i za porodicu?

Bogat si i uspješan tek kada imaš nešto što ne bi nikada mogao kupiti novcem. Porodica je moj oslonac od samog početka, a jedan od razloga mog ulaska u politiku je i taj što sam imao nesebičnu podršku supruge Vesne. Naravno da mi je krivo kada nedjelju provedem na sjednici ili političkom skupu, jer je to dan koji naviše volim provesti sa porodicom na svom seoskom imanju, ali se trudim da svaki dio svog slobodnog vremena posvetim porodici. Politika je jedno veliko odricanje, ali to je onaj dio koji javnost ne vidi.

mojKontakt: Zasto baš Ujedinjena Srpska, da li je bilo ponuda iz drugih stranaka?

U Ujedinjenu Srpaku sam ušao nakon referenduma, prvenstveno zbog ljudi koji su mi pružili podršku nakon otvaranja krivične istrage u tom procesu. Dr Nenad Stevandić je čovjek koji me odmah pozvao i rekao da stoji na raspolaganju za svaku ljudsku i političku pomoć, što mi je u tom periodu mnogo značilo i tada sam se uključio u pravni tim Ujedinjene Srpske. Zanimljivo je to da sam odmah nakon učlanjenja u stranku u maju 2017. god. izabran za predsjednika GrO US BL. Oni kažu da su godinu i po od osnivanja stranke čekali na mene, a ja kažem da sam još od srednje škole čekao na njih. Jednostavno, osjetio sam energiju, mladost, volju i da je to stranka koja je pokazala u praksi da pruža šansu mladim ljudima koji do sada nisu bili politički aktivni. Naravno da sam imao pozive da se učlanim i u druge političke stranke, prvo iz SDS-a, kasnije i iz SNSD-a, ali nisam žurio i čekao sam vrijeme da se profesionalno i lično ostvarim. Sada sa 33 godine mislim da je pravo vrijeme za politiku iako neki i dalje misle da sam previse mlad za to.

mojKontakt: Koji je vaš razlog ulaska u politiku? Da li je to novac, funkcija ili nesto drugo?

Novac mi nikada nije bio na prvom mjestu pa je tako slučaj i sa politkom. To nije bio razlog mog ulaska u politiku iako danas većina misli da se u politiku ulazi samo zbog novca. Svi znaju da nisam dobio nikakvu političku funkciju, niti ja niti bilo koji član moje porodice i nemam nikva primanja od politike. Naprotiv, do sada sam samo davao svoj novac za razne projekte koje smo organizovali. Bio bih neiskren kada bih rekao da od politike ne očekujem ništa. Naime, ne krijem ambiciju da budem narodni poslanik, a smatram da je taj cilj nemoguće postići bez politike. Sljedeće godine su izbori i tada ću sebi dokazati da li i koliko vrijedim u politici. Za sada nemam želju za bilo kojom drugom izabranom ili izbornom funkcijom.

mojKontakt: Gdje vidite Ujedinjenu Srpsku nakon izbora 2018 god?

Nisam vidovit, ali sam dobar organizator i znam da planiram. Zahvaljujući našem radu, prije svega radu sa ljudima, planiramo da US bude parlamentarna stranka i na nivou RS i na nivou BiH. Takođe sam siguran da će patriotski blok kome mi pripadamo sigurno pobijediti, te da ćemo sa koalicionim partnerima biti u vlasti na oba nivoa.

mojKontakt: Da li se u toj vlasti vidite i sa DNS-om?

Zašto da ne. Imamo jako korektnu saradnju na gradskom nivou u BL, nedavno sam bio i na njihovoj slavi. Napadi na US koji dolaze od strane pojedinaca iz DNS-a su, čini mi se, odraz loše informisanosti ili straha. Nekada morate biti svjesni da dolaze mlađi i bolji. DNS mora preuzeti dio odgovornosti koju vlast nosi jer nije dovoljno samo uživati u blagodetima vlasti.

mojKontakt: Kakva je saradnja sa SNSD-om? 

Ujedinjena Srpska je nedavno održala sastanak na visokom nivou sa SNSD-om, gdje se razgovaralo o planovima za naredne izbore i gdje je dogovoreno strateško partnerstvo. Mi sa SNSD-om dijelimo program borbe za očuvanje RS i njenih nacionalnih interesa, jer smatramo da to SNSD dobro radi, ali smatramo da u tome nema iskrenu podršku niti jedne druge stranke osim US, i da je zbog toga saradnja i za jedne i za druge od krucijalnog značaja. Želim da naglasim da mi sa SNSD-om na nivou RS nismo u koalciji, nego u parnerstvu.

mojKontakt: Postoji li mogucnost koaliranja sa opozicijom?

Kojom opozicijom?

mojKontakt: Sa Savezom za promjene?

Smatram da oni nisu nikakva opozicija, nego se samo tako predstavljaju. Imaju političku moć i učestvuju u vlasti na nivou BiH, dijele pozicije, funkcije, primaju plate od 5-6 hilada KM, pa radi toga nisu opozicija. Ne postoji mogućnost koaliranja sve dok se njihov cjelokupan program rada zasniva samo na blaćenju i napadima na političke protivnike. Međutim, mi moramo sarađivati po pitanjima koja su od vitalnog interesa za Republiku Srpsku, jer je ona svetinja i mora biti ispred svih pojedinačnih interesa.

mojKontakt: Koji je trenutno vitalni interes Republike Srpske?

Očuvanje teritorijalnog integriteta i svih njenih nadležnosti. Pored toga, možda još veći interes je da zadržimo ljude u RS, te da se smanji odlazak mladih u inostranstvo. Pitanje je kako!? Niko nema čarobni štapić da to zaustavi, ali mladima se mora dati nada da će u budućnosti biti bolje. BiH je možda i najsiromašnija zemlja u Evropi i naravno da svako od nas ide gdje mu je bolje. Mnogi od nas su iz sela došli u grad, jer im je bolje. Tako će otići iz BiH u Njemačku, jer im je bolje.

mojKontakt: Sami ste postavili pitanje, a niste odgovorili, kako zadržati mlade?

Samo ako svi budu imali posao, postoji mogućnost da će ostati, mada to možda nije realno očekivati, ali je realno i opravdano zahtijevati da svi imaju jednaku priliku za posao. Kada to kažem mislim da konkursi budu javni, fer i pošteni, da se izbjegne bilo kakav vid diskriminacije i rodbinsko i stranačko zapošljavanje. Jednaka prilika i prava za sve je jedini način da zadržimo mlade.

mojKontakt: Za kraj, da li će po vašem mišljenju 2018. g. biti bolja ili lošija od 2017 godine?

Ja sam vječiti optimista po prirodi i smatram da će sigurno biti bolja. Svaka sljedeća godina je bolja od prethodne jer imate priliku da popravite sve ono što ste pogrešno radili u prethodnoj.

(mojKontakt)

Komentari