Velike hladnoće stižu i u Srpsku, Civilna zaštita pozvala na oprez

Zima zvanično stiže danas u 17.28 sati

Zima u Srbiji počeće danas u 17.28 sati, pa će obdanica biti najkraća, a noć najduža. Za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti istovremeno počinje ljeto.

Sunce će danas u podne imati najmanju visinu tokom cijele godine, a od sutra obdanica postaje polako duža.

Naredni zimski period (do kraja februara) predviđa se topliji, u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za zimski period.

U navedenom periodu nisu isključini periodi sa znatno nižim temperaturama, ali i kraća razdoblja sa izrazito većom temperaturom vazduha u odnosu na prosječne vrijednosti.

Sezonska količine padavina očekuje se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku BiH i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Iako se u narednom tromjesečnom razdoblju predviđaju padavine iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegoviniu i u granicama višegodišnjeg prosjeka u ostatku BiH, ipak su moguća kraća razdoblja sa lokalno većom količinom padavina, ali i duža sušna razdoblja.

Na vrstu padavina naručito u zimskom periodu utiče i temperatura vazduha kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta padavina.

Komentari