Džonson Lavrovu: Želim da pričamo o destabilizaciji Balkana


Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da želi da razgovara o teškim temama kao što je pripajanje Krima i, kako tvrdi, “ruskoj destabilizovanje Zapadnog Balkana”.

“Naši odnosi s Rusijom ne mogu biti kao i obično dok Rusija nastavlja da pokušava da destabilizuje evropske zemlje, uključujući Ukrajinu”, navodi se u saopštenju Džonsonove kancelarije, koje je objavljeno uoči razgovora dvojice ministara.

Lavrov je Džonsonu na početku razgovora rekao da su britansko-ruski odnosi na veoma niskom nivou i to ne, kako je naglasio, zbog akcija Rusije.

Rojters navodi da se očekuje da će se Džonson kasnije danas sastati sa kritičarima Kremlja, studentima i aktivistima koji se bore za prava LGBT zajednice.

Džonsonova posjeta Rusiji dolazi u vrijeme kada su odnosi između Londona i Moskve zategnuti zbog različitih stavova povodom Ukrajine i Sirije, kao i zbog optužbi, koje Rusija izričito negira, da se Moskva miješala u politiku raznih evropskih zemalja i da je podržala sajber napade i kampanje za širenje dezinformacija.

(Tanjug)

Komentari