Srpski trgovac oružjem na crnoj listi SAD-a!


Sjedinjene Američke Države su stavile na crnu listu i uvele sankcije Slobodanu Tešiću, kojeg su opisale “kao jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu”.

Tešić se našao na listi od 39 pojedinaca prema kojima su pimenjene ove mjere, a kao razlog za ovaj postupak navodi se kršenje ljudskih prava i korupcija, navodi portal Balkan Insight.

Računi Tešićevih preduzeća u Americi su blokirani, a američkim državljanima je uglavnom zabranjeno da obavljaju transakcije sa njima.

“Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija – osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi sa izvozom oružja u Liberiju “, rekao je američki ministar finansija.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć službenicima”.

Takođe se dodaje da je Tešić potencijalnim klijentima obezbjeđivao skupe odmore, plaćao obrazovanje njihove djece u zapadnim školama i univerzitetima, i davao velike svote kao mito za osiguranje ugovora.

U saopštenju za štampu navodi se da je administracija Donalda Trampa uvela novi režim sankcija usmjerivši se na osobe koje krše ljudska prava i imaju veze sa korupcijom.

(kurir)

Komentari