Samo na pijansvu ne štedimo, cvjeta prodaja alkohola


Kada su u pitanju praznične kupovine, alkohol je neizostavan dio svake korpe, a većina građana za njega izdvaja više nego za hranu i poklone, kažu banjalučki trgovci.

Kupovina i troškovi u stopu prate predstojeće praznike, a vidljivo je da sve teža finansijska situacija u kojoj se građani nalaze ograničava mnoge.

Najbolji svjedoci tome su trgovci, koji kažu da se na svim namirnicama pokušava uštediti koja marka.

Štede građani, pričaju trgovci, na mesu, voću i povrću, kupuju se sve jeftinije sanitarije, čak se štedi i na cigaretama.

Međutim, kada je u pitanju alkohol, mušterija nikad ne nedostaje, a koliko trošimo na alkohol najbolje se vidi tokom praznika.

Alkohol, dječji paketići i meza je ono što se najviše traži ovih dana. Masa ljudi sa spiskom namirnica ulazi u market, ali koliko sam primjetila, svi na papiru imaju alkohol. Kartoni vina, ogromne količine piva, ali i žestoka pića jedina su stvar na kojoj se ne štedi – priča Sanja Tošić, kasirka u jednom banjalučkom marketu.

Dodaje da je finansijska kriza kod građana primjetna, jer se sve češće kupuju samo stvari na sniženjima, veliki broj građana redovno prati akcije, ali police sa alkoholom se svakodnevno prazne.

Definitvno se najviše kupuje pivo, a tome doprinose i cijene, jer se dvije litre piva u marketima mogu kupiti po cijeni od čak 1.80 maraka.

– Mnogi su spremni da kupe jeftiniji i malo manji oval meze, odnosno, izaberu neko jeftinije meso i sir, samo da bi što više novca ostalo za alkohol, koji, ako izuzmemo pivo, nije nimalo jeftin. Količine alkohola naročito su bitne mlađoj populaciji, koji punu veliku korpu natrpaju limenkama i žestokim pićima, a ta slika ne viđa se samo tokom praznika – dodaje ona.

Ništa drugačija situacija nije ni u diskontima pića – i tamo se police sa alkoholom prazne neuporedivo brže od onih na kojima stoje bezalkoholna pića.

– Alkohol je nešto što se definitvino najviše kupuje tokom cele godine, a praznici su, kao i uvijek, posebna priča. Očekujemo da tek od ove sedmice bude još više posla, jer se Nova godina bliži i pretpostavljam da ćemo opet doći u situaciju da nam zafali piva – ispričao je radnik iz jednog diskonta pića.

Sudeći po svemu, istraživanje koje je prije nekoliko godina pokazalo da su građani Bosne i Hercegovine na sedmom mjestu u svijetu po potrošnji novca na alkohol, vjerovatno i dalje važi.

Istraživanje je tada pokazalo da građani BiH na alkohol troše čak više od Rusa, naravno, ako se u obzir uzmu primanja i prosječne plate.

(EuroBlic)

Komentari