Vučić: BiH je “bure baruta”, mogući problemi zbog odnosa Bošnjaka i Hrvata

Vučić: Dejton je ugrožen što može biti pogubno

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić smatra da je Dejtonski sporazum ugrožen, te da je proteklih godina mnogo odluka donoseno mimo Dejtona.

“Prošle su 22 godine, ali Dejton je obezbedio mir i plašim se da neki ljudi ne razumeju da je to vrlo krhko i da svako rušenje Dejtona može da dovede do pogubnih posledica”, rekao je Vučić za TV Pink, dodajući da će Srbija nastaviti da čuva i održava mir i stabilnost u regionu.

Kada je riječ o deklaraciji o očuvanju srpskog jezika i kulture, Vučić je rekao da je dosta napisano i da tekst usaglašavaju njegov i kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a poslije toga i premijera Srbije Ane Brnabić i premijera Srpske Željke Cvijanović.

Nakon toga, rekao je on, ići će se na usvajanje teksta.

“Šta me briga što su neki napali deklaraciju. Oni niti su pročitali Memorandum niti Garpšaninovo `Načertanije`”, rekao je Vučić i naveo da nikada neće dozvoliti da neko zabranjuje da parlament Srbije donese jedan opštepravni politički akt.

On je rekao da mu je ministar pravde Srbije Nela Kuburović nakon nedavne posjete Hagu i srpskim haškim optuženicima prenijela pozdrave svih njih, među kojima i generala Ratka Mladića.

“Pitao sam je kakvo je zdravstveno stanje generala Mladića. Rekla je da ne izgleda dobro”, naglasio je Vučić.

Prepričao je i kako je izgledao dogovor o granici između Srbije i BiH, kako je rekao, prvo u zvaničnom razgpovoru u Sarajevu, a zatim na večeri.

“Mi smo u Sarajevu razgovarali o utvrđivanju granica i rekao sam da mi tražimo 13 plus 24 hektara, što je vezano za hidroelektrane Zvornik i Bajina Basta, a da smo spremni da nadoknadimo, gdje god BIH to želi”.

Kako je naveo, Izetbegović je tada rekao – to je za nas teško, u redu je za prugu, ali ovo je teško jer je Drina u pitanju, možemo da damo pravo službenosti na 30 godina, a Vučić je, dodao je, tražio da to bude najmanje 99 godina.

“Poslije je u Beogradu Izetbegović rekao – ja sam ti to rekao na večeri, ali ne može da se riješi za dva dana. Pitao sam ga zašto smo onda uopšte o tome razgovarali”, naveo je Vučić dodajući da je zato na pres konferenciji u Beogradu, nakon što je Izetbegović neplanirano istupio izjavom da ne postoji zajednički stav o Kosovu, i rekao da tako izgledaju svi njihovi dogovori.

Odgovarajući na pitanje zašto je otkazana njegova posjeta Zagrebu koja je planirana za decembar, Vučić je poručio: sastanak sa Kitarović – možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman.

A kao razlog je spomenuo da bi mogao biti to sto je govorio istinu, a ona je da je mnogo vise nestalih Srba nego Hrvata.

“Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji svi su skočili na mene da sam četnik i svašta jos…”, rekao je Vučić.

“Izvinjavam se što sam vam rekao istinu”, dodao je.

Na konstataciju da je zakon o braniteljima prošao u Srbiji nezapaženo, Vučić je rekao da su to htjeli i neki Srbi u Hrvatskoj, te dodao da kabineti i u RS i u Srbiji rade na deklaraciji o zaštiti kulture i nacionalnog identiteta Srba i poručio da ga nije briga šta će na to neko da kaže.

SRBIJA JE NA EVROPSKOM PUTU, ALI NEĆE UVESTI SANKCIJE RUSIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da saradnja Srbije i Rusije raste u svakom aspektu, te da ne postoji nijedan racionalan razlog zbog koga bi Beograd uveo sankcije Moskvi.

“Odnosi između Srbije i Rusije su duboki, tako da ne postoji nijedan racionalan razlog, niti opravdanje za uvođenje sankcija”, rekao je Vučić.

On je naveo da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom posjete Moskvi imao sadržajne razgovore u četiri oka – o Srbiji, situaciji u regionu, Kosovu i Metohiji.

“Pričali smo o nastavku vojno-tehničke saradnje i potvrdili želju da rešimo gasovod kroz Srbiju, budući da naša zemlja troši sve više gasa. Rusi su zadovoljniji, jer imaju partnere kao što smo mi”, rekao je Vučić za TV “Pink”.

On je podsjetio da mu je u Moskvi dodijeljena titula počasnog doktora Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, i da je tada rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da neće uvesti sankcije Rusiji.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Metohija, mir i stabilnost u regionu, nenarastanje tenzija u BiH, jača ekonomija i povećanje penzija i plata biće glavne teme naredne godine.

On je naglasio da će prosječna penzija u Srbiji biti 25.000 dinara, a ne 15.000 kao nekada.

“Od januara meseca povećavamo penzije, a zatim i onima koji već imaju visoke penzije. Prosečna novembarska plata bila je tačno 401 evro, u martu očekujem 430-450 evra, a krajem sledeće godine idemo na platu od 500 evra”, pojasnio je on.

Vučić je rekao da se mora raditi na evropskim integracijama i vladavini prava.

Govoreći o napadima na Srbiju “da sedi na dve stolice”, Vučić je naveo da se država vodi riječima Stojana Novakovića – “Voleo bih da su Srbi više Srbi”.

“Srbiju vodimo prateći svoje interese, a ne interese EU, Rusije ili Amerike. Pritisaka će biti, ali nisam biran za predsednika kućnog saveta, već je moj posao da branim i štitim svoju zemlju”, rekao je Vučić.

On je dodao i da mnogima “spolja” ne odgovara stabilna Srbija.

Vučić je istakao da Srbija napreduje u svakom smislu, te da je poseban progres napravljen u agendi strukturnih reformi.

“Srbija i Hrvatska su danas na istom kreditnom rejtingu, što znači da Srbija doziva nove investitore”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je u prvih šest mjeseci stranih direktnih investicija imala više od Hrvatske, da je u suficitu, te da u poređenju sa zemljama EU, polako ali sigurno mijenja stvari nabolje.

( B92)

Komentari