U Banjaluci svečani defile povodom Dana RS

U Banjaluci svečani defile povodom Dana RS

Od Trga Republike do Trga Krajine marširalo se u čast 9.Januara Dana Republike. Vojničkim korakom paradirale su najelitnije jedinice MUP-a Srpske.

Za njima ratni veterani vojske i policije, članovi Boračke organizacije, sportisti i pripadnici Civilne zaštite.

Okupljeni građani snimali su ih mobilnim telefonima, pozdravljali zastavama i aplauzom, a najveći su dobili pripadnici specijalne policije.

Paradom od Trga Republike do Trga Krajine prodefilovalo je oko 1.800 učesnika. Trideset ešalona pripadnika MUP-a i civilnog sektora ove godine marširalo je pod parolom “Svojim korakom”.

Svojim korakom marširali su i studenti koji su paradu ukrasili velikom zastavom Republike. Učesnike defilea sa pozornice pozdravljali su zvaničnici Srpske i članovi kraljevske porodice, a centralno mjesto bilo je rezervisano za predsjednika Republike.

Milorad Dodik mahao je učesnicima parade i pozdravljao ih aplauzom.

“Zahvaljujem se svima vama koji ste došli ovde. Zahvaljujem se našim gostima koji su došli da budu zajedno s nama. Zahvaljujem se onima koji nam ne misle dobro, jer su nas doveli u situaciju da mi sebi mislimo dobro i da se na ovaj način Dan Republike tradicionalno obilježava”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Do Milorad Dodika ove godine nije stajao srpski član bh. Predsjedništva Mladen Ivanić, ali jesu članovi Vlade, poslanici vladajuće većine i gosti iz Srbije.

Postrojavanja oružanih snaga BiH nije bilo, ali je raport predsjedniku Republike predala počasna jedinica MUP-a. Sve to je na okupljene građane, čini se, ostavilo dobar utisak.

Borilo se i oko 30.000 boraca koji su u ratu dali živote za Srpsku, a njima su učesnici parade odali počast. Sjetio ih se i Milorad Basrak koji je paradu posmatrao sa puno emocija.

“Nema na svijetu radosnijeg dana od ovoga dana.Imao sam sina borca koji je dao dosta za Republiku Srpsku”, rekao je Milorad Basrak.

Na kraju parade učesnici su se svečano postrojili i zajedno sa izvođačima otpjevali hime Srpske i Srbije. To se svidjelo članovima odbojkaškog kluba “Inova” koji su ove godine izabrani da paradiraju i, za kraj, zapjevaju.

“9.januar je dan Republike Srpske i mi smo danas svi veseli i drago nam je što smo učestvovali u defileu”, kaže Predrag Ćuk,trener Odbojkaškog kluba “Inova” iz Bnajaluke.

Paradu i svečanost povodom Dana Republike pratili su brojni domaći i regionalni mediji. Skup su obezbjeđivale jake policijske snage, a pripadnici MUP-a bili su zaduženi i za samu organizaciju.

(atv)

Komentari