Banjalučani od marta „patroliraju“ gradom

Banjalučani od marta „patroliraju“ gradom

Banjalučanima če početkom marta biti dostupna aplikacija „Građanska patrola“ putem koje će, kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić, građani moći ostvariti bolju komunikaciju sa gradskim službama.

Naime, aplikacija „Građanska patrola“, čiji ugovor su danas potpisali gradonačelnik Banjaluke i direktor kompanije DVC Solutions, će građanima služiti za prijavljivanje određenih komunalnih problema sa kojima se susreću u svom gradu. „Moderna su vremena i u tendencijama lokalnih samouprava je uvođenje elektronskih usluga i korišćenje modernih tehnologija. Zahvaljujući donaciji koju smo danas potpisali sa domaćom kompanijom DVC Solutions, građanima Banjaluke biće dostupna nova usluga koja nosi naziv  „Građanska patrola“ koja će omogućiti da građani putem svojih mobilnih telefona na licu mjesta, bilo gdje u gradu, uslikaju ili prijave određeni komunalni problem, bez obzira da li je riječ o oborenom drvetu, nepropisnom parkiranju, prevrnutom kontejneru za smeće ili slično. DVC je razvio aplikaciju koja će građanima biti dostupna u standardnom paketu i moći će je skinuti na svoj telefon, a u Gradskoj upravi biće instaliran softver koji će imati komunikaciju te vrste i preko koga će gradske službe zaprimati prijave građana i djelovati prema njima. Očekujemo da sve bude operativno početkom marta o čemu će građani biti obavješteni. Potpisom današnjeg ugovora stekli su se uslovi da se instalira softver i obuče osobe koje će imati ovlaštenja da pristupaju tim informacijama i distribuiraju ih i da gradske službe prihvate ovakav vid dokumentacije“, rekao je Radojičić nakon potpisivanja ovog ugovora.
U osnovi, sve ono što ste do sada prijavljivali putem fiksnih telefona ili pismeno moći ćete prijaviti putem ove mobilne aplikacije koju ćete besplatno skinuti sa Play Store-a ili App store-a. Iz gradske uprave su istakli da je ovo prva primjena ovakve aplikacije u našoj zemlji.
„Ova aplikacija će sigurno unaprijediti sistem komunikacije građana i gradskih servisnih službi. Samo preuzimanje aplikacije biće moguće početkom marta i građani će potpuno besplatno moći da preuzmu aplikaciju, da se njom služe i na taj način imaju lakšu i efikasniju komunikaciju sa gradskim službama. Vrijednost projekta je oko 60.000 evra i to je razvojna vrijednost koju je firma uložila u razvoj aplikacije“, naglasio je Bojan Vuković, direktor DVC Solutions-a.

Komentari