Njemačka štampa o ubistvu Ivanovića: Smrt u bastionu balkanske mafije

Njemačka štampa o ubistvu Ivanovića: Smrt u bastionu balkanske mafije

Smrt u bastionu balkanske mafije, naslov je teksta u Frankfurter Allgemaine Zeitungu poslije ubistva Olivera Ivanovića.

“Za Kosovo, Srbiju i Srbe u Mitrovici bilo bi važno da se ubistvo razjasni. Ali, šanse ne stoje dobro”, ocjenjuje njemački list.

“Mitrovica je sa aspekta pravne države crna rupa, koja je sada progutala novu žrtvu”, ocijenjeno je u tekstu Frankfurter Allgemaine Zeitungu, prenosi Deutsche Welle.

List piše da je Ivanović bio “pragmatičar, umjeren onda kada su se drugi igrali vatrom nacionalne histerije i mitovima”, te da je “izvjesno da je Ivanović svojim nenašminkanim pristupom kosovskoj realnosti stvorio mnogo neprijatelja”.

Prema pisanju lista, Ivanović je bio “trn u oku” nacionalističkim albanskim elitama u Prištini, ali nije bio po volji ni srpskim nacionalistima, a imao je neprijatelje i u međunarodnim nadzornim organima na Kosovu.

U sličnom stilu piše Neue Zurcher Zaitung da je “sjever Kosova još uvijek ničija zemlja koju trese nasilje”.

“Od rata ni Priština ni Srbija ne kontrolišu zaista sjever Kosova”, piše Neue Zurcher Zaitung i navodi da se “tamo etablirala hibridna vladavina u kojoj učestvuju Beograd, međunarodne misije, organizovani kriminal i u najmanjoj mjeri Priština”.

“Godinama se zna da u takvom biotopu cvjetaju mafijaške strukture”, zaključuje list.

Prema pisanju nedjeljnika Spiegl u onlajn izdanju, mafijaška ubistva su svakodnevnica u balkanskim zemljama.

“Ali ovo ubistvo je vrlo vjerovatno politički motivisano”, ocjenjuje Špigl.

Prema pisanju lista, Ivanovićevo ubistvo dogodilo se usred krajnje kritične političke situacije, kada su srpsko-kosovski odnosi na najnižoj tački posljednjih godina.

I samo Kosovo se politički, ekonomski i socijalno – nekoliko sedmica pre desete godišnjice proglašenja nezavisnosti – nalazi na dnu, zaključak je Spiegl-a u tekstu u onlajn izdanju, prenosi Deutsche Welle.

Komentari