Specijalac Vladan Malić osmislio plan “pljačke vijeka”

Advokati bivših specijalaca MUP-a RS traže oslobođajuće presude za pljačku 617.000 KM

Advokati bivših specijalaca MUP-a RS Vladana Malića (32), Gorana Paraša (27) i Aleksandra Popovića (29), te suvlasnika autokuće “Kvatro” Olega Bande (30), a koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 42 godine zatvora, zatražili su danas od Vrhovnog suda RS da im se pravosnažno izreknu oslobađajuće presude.

Takođe, advokati su iznoseći žalbu “sugerisali” Sudskom vijeću Vrhovnog suda RS i druge dvije mogućnosti – da se odbije optužba, ili da se, ukoliko se ipak proglase krivima, smanje ranije izrečene kazne.

Članovi ove kriminalne grupe su u maju prošle godine proglašeni krivima za filmsku pljačku 617.000 KM iz Unicredit banke na autoputu Banja Luka – Gradiška u septembru 2015. godine. Prema odluci Okružnog suda u Banjoj Luci, Malić, Paraš i Popović su dobili po 11 godina, a Banda je osuđen na ukupno devet godina robije.

Advokat Jasminka Jovišević, branitelj Malića, Paraša i Bande je ocijenila da je prvostepeni sud “bezuspješno pokušao da napravi krivično djelo”, tvrdeći da nije bilo ni bića krivičnog djela niti dokaza.

– Predlažemo ili odbijanje optužbe ili presudu koja ih oslobađa – kazala je Jovišević.

Ona je detaljno analizirala sve povrede za koje smatra da su učinjene prema njenim klijentima.

Istakla je da do danas “nema pravog i kvalitetnog dokaza o tome čiji je novac ukraden”, te da nije sporno da je on krenuo iz UniCredit banke, ali da se postavlja pitanje ko je oštećena strana. Problematizirala je pitanje nadležnosti, smatrajući da je ovo krivično djelo iz nadležnosti pravosuđa na bh. nivou, jer je novac krenuo preko granice, ka Hrvatskoj.

Jovišević je osporavala i izjave svjedoka, koji se tokom procesa pojavljuju u svojstvu osumnjičenih, ali i materijalne dokaze.

Podsjetila je i da su tražili izuzeće sudskog vijeća za koje je ocijenila da su imali “različite aršine” u pogledu (ne)prihvatanja sporazuma o priznanju krivice za sve aktere ovog razbojništva.

Advokat Aleksandra Metlić, koja zastupa Popovića, kazala je da protiv njega nije bilo nijednog materijalnog dokaza, te takođe zatražila da se on oslobodi.

– Ako ipak smatrate da je on učestvovao u djelu, da se vodi računa o kazni i da li je pravična. Prema mišljenju odbrane, njegova kazna je bila odmazda – dodala je Metlić.

Tužilac Živana Bajić je ocijenila da su žalbe neosnovane i predložila da se potvrdi presuda Okružnog suda Banja Luka.

Odluka Sudskog vijeća Vrhovnog suda RS biće donesena naknadno.

(Faktor)

Komentari