Država oteže odluku, prelazi gomilaju štetu

Država oteže odluku, prelazi gomilaju štetu

Granični prelaz u Kozarskoj Dubici još nije dobio stalni status međunarodnog, već mu ga vlasti dodjeljuju privremeno, dok u Novom Gradu četiri i po godine čekaju promjenu kategorije da bi preko prelaza bio dozvoljen teretni saobraćaj, a zbog nerješavanja tih problema šteta konstantno raste.

Opštine, privrednici i stanovništvo štetu trpe još od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala članica Evropske unije. Tada su na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu. Najveći problem je zabrana teretnog saobraćaja preko graničnog prelaza Novi Grad – Dvor. Time je otežana ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjedne opštine Dvor u Hrvatskoj i drugih opština prijedorske regije kojima je taj prelaz najbliži.

Desetine privrednih subjekata koji posluju sa firmama iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja od trenutka zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj ima ozbiljne finansijske gubitke zbog povećanja troškova transporta robe koju proizvode i otežanog snabdijevanja sirovinama, repromaterijalom i opremom iz zemalja EU. Privrednici su primorani da koriste prelaz u Gradini što povećava dužinu puta za oko 400 kilometara.

Inicijativu za otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj potpisima su podržali čelnici 73 privredna subjekta prijedorske regije, Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije. Iako je Komisija o zahtjevu za promjenu kategorije graničnog prelaza Novi Grad – Dvor trebalo da raspravlja na decembarskoj sjednici to se nije desilo. Zbog toga i dalje ima status međunarodnog graničnog prelaza za drumski i putnički, ali bez mogućnosti robnog saobraćaja.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač naglašava da bi bilo veoma značajno da granični prelaz bude otvoren za robni saobraćaj.

– Nije samo u pitanju značaj za privredu Novog Grada, već kompletne prijedorske regije, Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije gdje takođe traže prekategorizaciju graničnog prelaza. Privredne komore sa svih ovih područja dale su punu podršku tom zahtjevu. Privrednicima bi otvaranje prelaza mnogo značilo, pogotovo što je od prošle godine pooštren režim ulaska u EU zbog čega čekaju po pet, šest sati na granicama. Troškovi transporta prelaskom granice u Novom Gradu bili bi im značajno manji – naglasio je Lukač.

Dodao je da je ranije izvršeno ispitivanje stepena nosivosti mosta probnim opterećenjem koje je pokazalo da je elastičnost mosta blizu dozvoljene granice, što je u skladu sa domaćim i hrvatskim standardima.

– Bez obzira na to što je u granicama normale, Hrvatska je tražila da bude obavljena sanacija površinskog sloja i ojačanje stepena bezbjednosti mosta prije puštanja teretnog saobraćaja. Jesmo za sanaciju, ali ne postoji prepreka za otvaranje mosta, jer je sve u granicama normale i u praksi se rijetko može desiti da most bude maksimalno opterećen – kazao je Lukač i dodao da predstavnici opštine neće odustati od zahtjeva da prelaz bude otvoren za robni saobraćaj.

Iako je situacija u Kozarskoj Dubici nešto povoljnija ni tu problem nije trajno riješen. Mješovita komisija za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima donijela je 7. novembra odluku za privremeni međunarodni saobraćaj putnika preko stalnog graničnog prelaza za pogranični promet Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica u trajanju od tri mjeseca i ona ističe 7. februara.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izrazio je nadu da će međunarodni status graničnog prelaza biti produžen i poslije 7. februara.

– Svaka tri mjeseca donose odluke privremeno, pa mislim da nije sporno dalje produžavanje. To je od vitalnog značaja za opštinu. Sada je puno drugačija situacija u odnosu na vrijeme kada ovaj prelaz nije imao međunarodni status. Značaj prelaza je vidljiv svaki vikend kada su velike gužve na prelazima u Gradišci i na prelazu Gradina, tako da je ovaj prelaz veoma bitan. Pored toga, otvorenost utiče i na privredu naše opštine, veći je promet i u oblasti ugostiteljstva i trgovine – kazao je Zlojutro.

Predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima Božo Zovko o ovim pitanjima nije želio da razgovara, istakavši da je tražio od Savjeta ministara BiH da ga smjene sa te pozicije.

– Smijenite me, recite da neću da sarađujem, vozim i ne pada mi na pamet da se vratim na posao, uđem u sve materijale i da vama govorim – kazao je Zovko.

Savjet ministara

U Savjetu ministara BiH nisu odgovorili na pitanje da li su razmatrali zahtjev predsjednika Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima Bože Zovka da bude razriješen sa te pozicije.

Nije poznato ni kako bi njegova eventualna smjena mogla da utiče na rad komisije, koja se posljednji put sastala 6. decembra prošle godine. Tada je graničnom prelazu Gabela polje na tri mjeseca dat status međunarodnog.

Komentari