Maslac postaje luksuz

Maslac postaje luksuz

Cijene maslaca “divljaju” u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu i u Evropi, pa je u zadnjih pola godine poskupio za jednu marku.

Naime, u julu prošle godine cijena 250 grama putera hrvatskog proizvođača iznosila je 3,95 KM, dok je ovog mjeseca ta cijena porasla na 4,95 KM.

Pakovanje domaćeg maslaca od 250 grama u Bosni i Hercegovini u trgovinama se prodaje po cijeni od pet do šest maraka.

“Kako opada proizvodnja mlijeka, tako će rasti cijena maslaca. Nema naznaka da bi mogla porasti proizvodnja mlijeka, a i maslaca, zato što se veliki broj proizvođača i u Evropi gasi, a povećanja na nekim farmama ne mogu namiriti gubitak. Veoma niska cijena mlijeka je zatvorila mnoge farme i sada dolazi do toga da raste cijena i mlijeka i maslaca zbog nedostatka”, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara.

Navodi da se u zadnje vrijeme cijena sirovog mlijeka uduplala u Evropi, sa 20 na 40 evrocenti.

Iz Udruženja potrošača “Don” Prijedor ističu da su u Hrvatskoj čak na pakovanjima maslaca napravili kodove da ih ne bi mogli krasti.

“Interesantno je da jedna životna namirnica koja se svakodnevno koristi u domaćinstvu dostiže ovako visoku cijenu. Jedino što možemo sugerisati potrošačima je da se raspitaju na više mjesta i pronađu jeftiniji proizvod, jer je očigledno da će ova namirnica biti luksuzna”, smatra Zoran Petoš iz ovog udruženja.

M.Ž. iz Banjaluke kaže da otkako je čula da je maslac zdraviji od margarina, koristi ga više.

“Čak sam ga za vrijeme praznika jedva uspjela pronaći, vladala je nestašica na rafama mnogih prodavnica. Primijetila sam i da je skuplji, i samo se nadam da rast cijena neće dovesti do poskupljenja kolača i peciva”, kaže ova Banjalučanka.

Usorac podsjeća da su prije dvije godine američki nutricionisti izašli s tvrdnjama da je maslac štetan po ljudski organizam, zbog čega je pala potrošnja, ali i cijene na svjetskom tržištu.

“A nedavno su pustili informaciju da je maslac najbolja hrana i onda su naglo skočile potrošnja i potražnja, ali i cijena. Amerikanci drže monopol na tržištu kada je ova namirnica u pitanju, ovakvim promjenama potope male proizvođače”, rekao je Usorac.

(Nezavisne)

Komentari