Nekim pacijentima biće oduzete vozačke dozvole

Evo koje države priznaju vozačku dozvolu iz BiH

Ponovno polaganje vozačkog ispita u drugoj zemlji jer vam bh. vozačka dozvola nije priznata nepotreban je trošak i gubitak vremena za građane BiH koji odu raditi ili se školovati u inozemstvo.

 Na svu sreću, BiH s pojedinim zemljama ima potpisane sporazume o korištenju bh. vozačkih dozvola koje se priznaju ili se mogu zamijeniti za lokalne vozačke dozvole. Kako su pojasnili iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, vozačka dozvola BiH, određene kategorije i potkategorije, priznata je u drugim državama, na način da je istu moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Makedoniji, Australiji i Kataru. Istovremeno, Švedska i Slovenija su službeno odbile priznati bh. vozačku dozvolu te je u tim državama potrebno polagati vozački ispit dok deseci drugih država još nisu BiH službeno priopćili svoj stav po ovom pitanju, piše Faktor.

Gdje se može voziti 

”U slučaju Austrije i Francuske dogovor je postignut razmjenom dopisa kojim su druge strane potvrdile priznavanje i zamjenu bh. vozačke dozvole, kategorije B”, naveli su iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH (MKTBiH). Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Savezne Republike Njemačke je uređena Zajedničkom izjavom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i infrastrukture Savezne Republike Njemačke i MKTBiH o postupku zamjene vozačkih dozvola. ”Predmetnom izjavom je omogućena zamjena bh. vozačkih dozvola kategorije A i B i potkategorije A1, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita.

Uvažavajući navedeno, te inicijative građana BiH da se predmetna Zajednička izjava dopuni i obuhvati i ostale kategorije i potkategorije vozačkih dozvola, MKTBiH je putem Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Sarajevu pokrenulo aktivnosti na dopuni Zajedničke izjave o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Savezne Republike Njemačke i MKTBiH o postupku zamjene vozačkih dozvola kategorije A i B, i potkategorije A1, bez polaganja dodatnog teoretskog ili praktičnog ispita, obuhvati i ostale kategorije i potkategorije vozačkih dozvola i to kategorije BE, C, CE, D i DE, i potkategorije B1, C1, C1E, D1, D1E – stoji u pojašnjenju ministarstva.

MKTBiH je nakon toga putem njemačkog veleposlanstva nadležnom ministarstvu poslao popunjen upitnik koji se odnosio na dostavu informacija poput uvjeta u pogledu izdavanja vozačkih dozvola, starosne dobi za stjecanje vozačke dozvole određene kategorije i potkategorije, osposobljavanja vozača motornih vozila, organiziranja ispita za vozače motornih vozila, izdavanje vozačke dozvole, liječničkog uvjerenja, postupka priznavanja i zamjene stranih vozačkih dozvola i niza drugih, piše Faktor.

”U prilogu upitnika su dostavljeni i podaci koji se odnose na broj prometnih nesreća u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Također, nadležnom tijelu u Njemačkoj je dostavljen i dopis koji se odnosi na izmjene propisa, u razdoblju od 2010. do danas, u oblasti sigurnosti prometa, odnosno osposobljavanja vozača motornih vozila i organiziranja ispita za vozača motornih vozila, kako bi se opravdala dopuna Zajedničke izjave”, pojašnjavaju iz MKTBiH. Ističu da sada čekaju odgovor njemačke strane o tome hoće li se priznati i ostale kategorije, a ukoliko odgovor bude pozitivan, pristupit će se potpisivanju proširene izjave kako bi ista stupila na snagu. BiH je postigla uzajamno priznavanje i zamjenu bh. vozačkih dozvola s Danskom koja priznaje vozačke dozvole B kategorije iz BiH. Oblast pitanja uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Makedonije, izdanih od strane nadležnih tijela, uređena je bilateralnim sporazumom potpisanim 13. rujna 2017. godine. ”U Australiji je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole kategorije B i A, odnosno moguće je dobiti australsku vozačku dozvolu kategorije C (putnički automobil) ili kategorije R (motocikl). Pored toga, i u Kataru je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole za katarske vozačke dozvole”, kazali su iz MKTBiH.

Vođenje pregovora 

Druge države sa kojima BiH vodi aktivnosti na zaključivanju Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni bh. vozačke dozvole su Turska, Italija, Španjolska i Albanija, a također su pokrenute inicijative za zaključivanje predmetnog Sporazuma sa Švedskom, Slovenijom, Nizozemskom, Norveškom, Grčkom, Ciprom, Maltom i Moldavijom. U slučaju Turske, kako pojašnjavaju iz MKTBiH, na sastanku izaslanstava nadležnih tijela dvije države, koji je održan u travnju 2016. godine, usuglašen je tekst Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Turske. U tijeku su aktivnosti na organizaciji potpisivanja predmetnog teksta Sporazuma, piše Faktor.

”U pogledu zaključivanja sporazuma s Italijom, treba istaknuti da su sa bh. strane okončane aktivnosti na zaključivanju sporazuma, te se čeka stav druge strane, kako bi se mogla okončati procedura, odnosno potpisati predmetni tekst Sporazuma. Kada govorimo o zaključivanju sporazuma sa Španjolskom i Albanijom, potrebno je istaknuti da smo u fazi usuglašavanja teksta sporazuma.

U slučaju Švedske i Slovenije smo dobili stav nadležnog tijela druge strane da isti nisu spremni zaključiti sporazum, odnosno da priznaju bh. vozačku dozvolu bez polaganja, dok od nadležnih tijela Nizozemske, Norveške, Grčke, Cipra i Malte nismo dobili stav druge strane po pitanju inicijative za zaključivanje sporazuma. Također, potrebno je istaknuti da države potpisnice Bečke konvencije o cestovnom prometu, svojim zakonodavstvom propisuju da strani državljani, za vrijeme privremenog boravka na teritoriju te države, mogu upravljati vozilom, na osnovu važeće vozačke dozvole ili međunarodne vozačke dozvole, izdane u skladu s odredbama Bečke konvencije o cestovnom prometu, a koju je izdalo nadležno tijelo strane države”, zaključuju iz MKTBiH.

Komentari