Turci potvrđuju: Uložićemo milijarde u Kneževo!

Turci potvrđuju: Uložićemo milijarde u Kneževo!

Počelo je razmjenom suvenira, a nastavilo se pričom o golf terenima, aerodromima i hotelima u Kneževu.

Turci se po svemu sudeći ne šale – na prvom sastanku sa predstavnicima Vlade Srpske, ponovili su ono što su već potvrdili za ATV – da žele da grade luksuzni turistički kompleks na Vlašiću vrijedan više od četiri milijarde evra.

“Naravno ovo nije jednodnevni posao, ovo je dug proces, a sve jedinice će biti izgrađene tokom 10 godina. U procesu izgradnje ćemo zapošljavati domaće ljude i koristiti lokalne podizvođače”, naveo je Ebru Guersan, predsjednik konzorcijuma “Heritadž Turk”

Vrtoglava investicija tri puta veća od godišnjeg budžeta Srpske će stizati korak po korak u slabo razvijeni kraj na Vlašiću, tvrde u tursko-kineskom konzorcijumu. Ski staze, hoteli i bolnice će da pričekaju, jer su otkup zemljišta i infrastruktura prioritet. Izgradnja eko-zone će trajati možda i 20 godina, ali će investitori na svakom koraku imati podršku Vlade, poručuje ministar turizma.

“Preozbiljan projekat za sve nas, čuli ste iznos koja je konačna vrijednost, šta sve treba da se uradi ovdje. Sve što bude u skladu sa zakonima, prostornim planom, regulacionim planom lokalne zajednice, to će se moći raditi. Oni ništa od nas ne traže da mimo tih stvari radimo”, kaže Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS

Nevjernim Tomama, Turci poručuju da će ih razuvjeriti kada počnu sa gradnjom. Za proljeće najavljuju osnivanje preduzeća zaduženog za “Eko zonu Korićani-Vlašić”, za kraj godine rješavanje svih pravnih pitanja, a za 2019, prve obrise jednog od najvećih turističkih kompleksa na Balkanu.

(ATV)

Komentari