Najskuplji državni propali projekat – dali im milione, ostali samo dugovi

Najskuplji državni propali projekat – dali im milione, ostali samo dugovi

Dva povoljna kredita od 18 miliona maraka iz IRB plus 500 junica u vrijednosti deset miliona maraka i stočna hrana od novca poreskih obveznika za privatnu firmu „Farmland“ bili su, po svemu sudeći, uzalud.

Da ne propadne nekada najveća govedarska farma u BiH nije pomogla ni dokapitalizacija dva fonda IRB u ovo preduzeće u vrijednosti od oko 1,6 miliona KM. Nisu pomogle ni date koncesije za poljoprivredno zemljište. Svake godine do 2016. godine bili su korisnici poljoprivrednih podsticaja.

Za manje od deset godina, od kada je država počela da „pumpa“ pare u nekada najveću govedarsku farmu u Bosni i Hercegovini, stanje u „Farmlandu“ u Novoj Topoli kod Gradiške je katastrofalno. Kapije su zatvorene, nema ni stoke, nema ni radnika.

Finansijski gledano, državi za direktne poreze duguju više od 600.000 maraka (Poreskoj upravi RS), za indirektne poreze oko 790.000 KM (Upravi za indirketno oporezivanje). Računi u bankama su im već duže vreme blokirani, a među najvećim povjeriocima su IRB RS, jedna kompercijalna banka i radnici koji potražuju više od 300.000 maraka za neisplaćene plate.

Na Banjalučkoj berzi je još prije godinu dana ovoj privatnoj kompaniji zaustavljeno trgovanje akcijama jer nisu dostavili revizorski izvještaj o poslovanju za 2015. godinu. U finansijskom izvještaju su naveli da imaju 15,5 miliona maraka akumuliranog gubitka.

„Farmland“ je u žižu javnosti došao 2009. kada je odlučeno da Direkcija za robne rezerve novcem poreskih obveznika Srpske ovoj farmi obezbjedi deset miliona maraka za nabavku junica i stočne hrane „u skladu sa mjerama o ublažavanju efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS“. Ugovoreno je da Direkcija plaća „Farmlandu“ čuvanje i obnavljanje stoke, zdravstvenu zaštitu, vještačko osemenjavanje.

Nekoliko godina kasnije su Robne rezerve, javno preduzeće koje sada ne postoji zbog finansijske propasti, tužile “Farmland” jer na ovoj farmi nema junica, niti hiljade tona državnih žitarica koje su joj povjerene na čuvanje i koje, prema ugovoru sa Robnim rezervama, treba da vrati Srpskoj.

Iz uprave ovog preduzeća već duže vreme stižu uveravanja kako će sve biti riješeno jer imaju investitora. Predrag Zgonjanin, predsednik Upravnog odbora firme je u septembru 2016. godine rekao kako je jedna kineska kompanija kupila preduzeće za 24 miliona evra iz čega će biti riješena sva dugovanja, te će dio novca biti investiran u proizvodnju. Ni do danas vlasnička struktura na sajtu Banjalučke berze nije promjenjena. U međuvremenu, Zgonjanin prije nekoliko dana  saopštava da je kupoprodajni ugovor sa partnerom potpisan i da za meseca dana stižu pare. Kupac je tajna dok ne stignu pare.

Za propast krivi lošu privatizaciju i obaveze solidarne odgovornosti bivšeg PIK “Mladen Stojanović”.

Najveći vlasnik “Farmlanda” je FL grupa doo Nova Topola na čelu sa Draganom Vasiljevićem.

Sa računa skinuto 10 miliona KM

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić kaže da je glavni uzrok finansijskih problema na farmi „Farmlandu“ loše sprovedena privatizacija bivšeg PIK „Mladen Stojanović“ u čijem je sastavu bila i Radna jedinica govedarska farma u Novoj Topoli. Istakao je da po osnovu izvršnih sudskih presuda, a na osnovu solidarne odgovornosti, sa računa „Farmlanda“ skinuto više od 10 miliona KM.

– Ta sudska izvršenja su uzrokovala probleme sa obrtnim sredstvima, usljed čega nije bilo moguće proizvesti dovoljne količine kvalitetne stočne hrane – rekao je Mirjanić.

(EuroBlic)

Komentari