Odbojka na snijegu sve popularnija, odigran turnir i u BiH

Odbojka na snijegu sve popularnija, odigran turnir i u BiH

Odbojka na snijegu sve je popularnija i mogla bi da postane olimpijski sport, a zakucala je i na vrata u BiH. Da li ćemo već sljedeće godine imati Prvenstvo BiH u odbojci na snijegu – ostaje da se vidi, ali onima koji su zaigrali na snježnoj podlozi se dopala.

“Odbojka na snijegu je neobično iskustvo i izuzetno lijepo. Dosta je teže igrati na snijegu nego u dvorani: zbog snijega je klizavo, ali i to stvara posebnu draž. Nadam se da će postati tradicija i da ćemo imati još turnira, a bilo bi divno da jednog dana imamo i Prvenstvo BiH u odbojci na snijegu”, rekla je Ružica Čulić, članica Odbojkaškog kluba Smeč iz Novog Grada, koja pet godina trenira odbojku.

Smeč je prošli vikend na Kozari organizovao turnir odbojke na snijegu, prvo masovnije takmičenje u ovom sportu u BiH, a učestvovalo je 56 odbojkašica iz pet klubova, među kojima je bio i jedan iz Austrije.

Upravo je u Austriji odbojka na snijegu postala popularna 2008, a 2011. ju je Odbojkaški savez Austrije priznao kao zvanični sport.

“Odbojka na snijegu se u posljednje vrijeme dosta promoviše u Evropi. To još nisu masovna takmičenja, ali privlače pažnju i veoma su interesantna za zimske centre. Igra se na dimenzijama terena kao odbojka na pijesku, koriste se iste mreže, stubovi…, pravila su ista”, rekao je Milutin Popović, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

OS BiH će sa OS RS i OS FBiH olimpijskim centrima Jahorina i Bjelašnica donirati opremu koja će služiti za promociju odbojke na snijegu.

“Vidjećemo koliko će odbojka na snijegu kod nas privući pažnju, pa ćemo u skladu s tim naredne zime organizovati turnire – da li u vidu Prvenstva BiH ili na rekreativnom nivou, zavisi od toga koliko bude prihvaćena”, rekao je Popović.

Dejan Blagojević, predsjednik OK Smeč, kaže da su reakcije nakon prvog turnira veoma pozitivne.

“Učesnici su oduševljeni, a bilo je veoma interesantno i ljudima koji su gledali mečeve pa su poželjeli da se oprobaju u ovom sportu. Vidjećemo koliko će se razvijati odbojka na snijegu. Dosta je promoviše i bivši odbojkaški as Vladimir Grbić, a mogla bi se naći i na OI”, rekao je Blagojević.

Revijalni meč na OI

Čelnici Međunarodne odbojkaške federacije žele odbojku na snijegu na Olimpijskim igrama. Tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu ovog mjeseca biće odigrana revijalna utakmica u odbojci na snijegu s ciljem da se predstavi široj javnosti i da jednog dana postane olimpijski sport. Ukoliko uđe u olimpijsku porodicu, odbojka će postati prvi sport koji će se igrati i na ljetnim i na zimskim OI.

Komentari