Počela gradnja zgrade u Kuljanima, 48 stanova za izbjegle i raseljene

Počela gradnja zgrade u Kuljanima, 48 stanova za izbjegle i raseljene

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izrazio je danas uvjerenje da će početkom naredne godine u banjalučkom naselju Kuljani biti izgrađena zgrada sa 48 stanova za smještaj izbjeglih i raseljenih lica iz BiH i Hrvatske.

Čordaš je rekao novinarima da se zgrada gradi u okviru potprojekta “BH tri” Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, te da je vrijednost investicije, sa učešćem grada Banjaluka od nešto više od 400.000 KM, ukupno oko 2,6 miliona KM.

“Ministarstvo je u okviru ovog programa uspjelo da obezbijedi da se u Srpskoj grade 284 stana u devet opština i gradova ukupne vrijednosti oko 12, 13 miliona KM. Ovaj projekat ne bismo mogli realizovati bez učešća opština i gradova”, rekao je Čordaš na svečanosti povodom početka izgradnje zgrade sa 48 stanova.

On je izrazio nadu da će naredne godine u Banjaluci početi izgradnja još jednog sličnog objekta sa 50 stanova, čime se nastavlja rješavanje stambenih problema izbjeglih koji žele da ostanu u Srpskoj.

“To su uglavnom Srbi izbjegli iz Hrvatske i interno raseljeni sa prostora BiH koji ne žele ili nemaju uslove da se vrate na svoje. Ovdje će stanove dobiti ljudi koji nemaju imovinu i koji su protjerani iz svojih domova, uz još neke osjetljive kategorije stanovništva”, rekao je Čordaš.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je grad obezbijedio lokaciju, prostor i dozvole za zgradu, dodajući da će preduzeće “Hidrokop” izvršiti radove u vezi sa vodovodom, kanalizacijom, pristupnim putem i rasvjetom.

On je naveo da je vrijednost ovih radova, koji su investicija i učešće grada Banjaluka, nešto veća od 400.000 KM.

Čordaš i Radojičić su ranije u Dragočaju kod Banjaluke prisustvovali početku asfaltiranja lokalnog puta Dragočaj-Groblje Crkvine, čiji su investitori Vlada Srpske i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica u saradnji sa gradom Banjaluka, a rok za završetak radova, čiji je izvođač preduzeće “Kozaraputevi”, je 60 dana.

Čordaš je rekao da je to mali, ali značajan infrastrukturni projekat koji će unaprijediti život stanovništva ovog područja.

“Vlada će nastaviti da pomaže ovim ljudima i podržaćemo i svaki dobar projekat održivog povratka”, naglasio je Čordaš.

Radojičić je rekao da je vrijednost radova na ovom putu oko 90.000 KM.

“Riječ je o putu u dužini 1.300 metara. Ako nas vrijeme posluži, mogao bi biti završen i prije proljeća”, naveo je Radojičić.

Član Savjeta Mjesne zajednice Dragočaj Milan Vučković rekao je da je, zahvaljujući Vladi i gradu Banjaluka na ovom području realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata, među kojima su izgradnja lokalnih puteva i spomenika poginulim borcima, kao i rekonstrukcija Doma kulture.

Vučković je dodao da je u planu značajan projekat izgradnje mosta preko rijeke Dragočajke.

(Srna)

Komentari