Zašto je Vrhovni sud oslobodio specijalce razbojnike

Zašto je Vrhovni sud oslobodio specijalce razbojnike

Više elemenata žalbe odbrane prihvatio je Vrhovni sud Republike Srpske na osnovu kojih je juče ukinuo prvostepene presude bivšim specijalcima MUP RS osuđenim na ukupno 42 godine zatvora zbog oružane pljačke 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Jasminka Jovišević ispred advokatskog tima odbrane je na ročištu u Vrhovnom sudu RS skrenula pažnju da je prvostepena presuda zasnovana na iskazima pokajnika, odnosno saučesnika optuženih u oružanoj pljački.

– Tokom saslušanja skrenuli smo pažnju sudu da se oni ne mogu saslušavati kao svjedoci, već kao osumnjičeni. Kasnije je ipak, na više mjesta u dokumentaciji pisalo da su oni svjedoci – objasnila je advokat optuženih.

Vrhovni sud RS prihvatio je i žalbu advokata koja se odnosila na prikupljanje bioloških, odnosno DNK tragova tokom istrage, za šta je odbrana optuženih istakla da nije obavljena u skladu sa zakonom.

Suđenje bivšim specijalcima tako će biti ponovljeno, s tim što Okružni sud u Banjaluci sada mora na jasan način utvrditi i zakonitost prikupljanja dokaza.

Kao doprinos oštećenih u oružanoj pljački advokati su naveli da novac nije bio propisno obezbijeđen tokom transporta.

– Koferi u kojima je bio ukradeni novac, nisu se nalazili u trezoru blinde. Mi možemo da sumnjamo zašto je novac na takav način prevožen, ali nije naše da utvđujemo zašto je to tako bilo – smatra Joviševićeva.

Okružni sud Banjaluka u maju prošle godine osudio je bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića na po 11 godina zatvora, dok je jedini “civil” među njima, Oleg Banda osuđen na 9 godina zatvora.

Oni su nepravosnažnom presudom osuđeni za oružanu pljačku 617.000 maraka izvršenu u septembru 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ranjen radnik zaštitarske firme “Sektor sekjuriti” koja je obezbjeđivala transport novca.

Okružni sud je između ostalog “oborio” dio optužnice prema kojoj su optuženi djelovali kao zločinačko udruženje, obrazloživši da nema dokaza da su Malić i saučesnici izvršili još neko krivično djelo, izuzev pomenute pljačke.

Posebno rješenje

Posebnim rješenjem Vrhovni sud RS je ujedno produžio pritvor optuženima Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i Olegu Bandi.

– Rješenje je doneseno 18. januara ove godine, a pritvor može trajati najduže godinu dana – objasnila je portparolka Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

(EuroBlic)

Komentari