U BiH se protiv bolova najviše pije paracetamol

U BiH se protiv bolova najviše pije paracetamol

Apoteke u Republici Srpskoj od početka ove godine strogo se pridržavaju preporuka i uputstava Ministarstva zdravlja RS o izdavanju lijekova protiv bolova veće gramaže na recept.

Zdravstvena inspekcija RS je od početka godine obavila 26 kontrola i nisu utvrđene značajnije nepravilnosti.

Prema ranijim najavama ministra zdravlja RS Dragana Bogdanića lijekovi poput kafetina, brufena, aspirina i andola su lijekovi koji se izdaju bez recepta u određenim dozama, dok je za veće doze potreban recept, jer potencijalno mogu biti opasni za zdravlje.

“Pod posebnim nadzorom su antibiotici i lijekovi koji sadrže psihoaktivne supstance, kao najrizičnije grupe lijekova čija nekontrolisana upotreba može dovesti do ozbiljnog oštećenja zdravlja. U ranijim godinama izdavanje lijekova bez recepta je bila znatno raširenije, naročito kada su u pitanju antibiotici. Danas je ova pojava suzbijena”, naveli su za Mondo iz Inspektorata RS.

Portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić precizirala je da su u slučaju nepoštovanja izdavanja lijekova po propisanom režimu, predviđene visoke novčane kazne.

“Zakonom o apotekarskoj djelatnosti propisana je kazna u iznosu od 3.000 do 15.000 KM za pravno lice, 1.000 do 3.000 za odgovorno lice i za magistra farmacije u iznosu od 500 do 1.500 KM. Građanima savjetujemo da lijekove uzimaju samo na osnovu preporuke ljekara jer samovoljno uzimanje lijekova može imati više štete nego koristi po njihovo zdravlje”, kazala je Makivić.

Agenciji za lijekove BiH su naveli da lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog recepta čine 15 posto tržišta lijekova.

Prema posljednjim ažuriranim podacima iz 2016. godine, ukupan finansijski promet lijekova u BiH iznosio je oko 621 milion KM, od čega je za lijekove koji se koriste za terapiju bola, odnosno analgetike, utrošeno oko 21,7 miliona KM ili oko 3,5 odsto.

Najveći promet, u finansijskom smislu, ostvarili su analgetici iz grupe anilida, čiji je najizrazitiji predstavnik paracetamol. Na promet ovih lijekova je otišlo oko 13,8 miliona KM“, istakli su u Agenciji za lijekove BiH.

Komentari