Troje uhapšenih u Geodetskoj upravi

Optuženi službenici RUGIP-a i dalje dolaze na posao

Četvorka iz RUGIP-a protiv koje je podignuta optužnica zbog sumnje da su grad Banjaluka oštetili za skoro 7,5 milona maraka i dalje dolazi na posao.

Nakon što je prošle sedmice počelo suđenje, u medijima su se pojavile informacije da su optuženi i dalje na svoim radnim mjestima, kao i da Zakon o državnim službenicima predviđa suprotno, što pravnici danas negiraju.

U RUGIP-u su i dalje i bez komnetara, iako je ekipa ATV-a dva dana pokušavala da dođe do informacija o radnicima.

Objašnjenje zašto Aleksandar Deurić, Željka Milinković, Dragan Grulović i Doris Kremenović i dalje dolaze na posao, iz Geodetske uprave ATV nije dobila.

U akciji MUP-a RS, 26. oktobra prošle godine četvorka je uhapšena na svojim radnim mjestima. Terete se za zloupotrebu položaja u slučajevima “Poljoprivredna škola”, “Građa” i “Grčka ulica”. Pravnici kažu da treba spustiti loptu i ne donositi prerane zaključke o tome zašto još nisu suspendovani.

“Ako pogledamo i sam Zakon o državnim službenicima on u određenom članu kaže da može državni službenik biti udaljen iz službe pod određenim uslovima. Šta to znači dakle, zakon u određenom članu nije rekao da mora, odnosno ta odredba nije imperativnog karaktera već je prepuštena na ocjenu pretpostavljenim licima.

“Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno”, poručuju pravnici i pozivaju se na zakon u kojem, tvrde, nigdje ne piše da službenici moraju da budu udaljeni s posla u slučaju da je protiv njih podignuta optužnica.

Isto kažu i u Republičkoj agenciji za državnu upravu, i poručuju da je suspenzija predviđena samo u slučaju osuđujuće presude.

Komentari