Milion KM za zapošljavanje


Za ovogodišnje subvencije za zapošljavanje iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno nešto više od milion KM, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za privredu.

Iz ovog odjeljenja su naveli da je za ovaj vid podsticaja privredi u posljednjih pet godina iz budžeta grada izdvojeno skoro 3,5 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 608 radnika.

“Time je grad, uz ostale olakšice i druge podsticaje zasigurno dao značajan doprinos smanjenju broja nezaposlenih”, rekao je Srni načelnik ovog odjeljenja Radenko Komljenović.

Govoreći o prošlogodišnjim podsticajima u funkciji zapošljavanja, Komljenović je podsjetio da je ukupno odobreno oko 720.000 KM, kojima je predviđeno zapošljavanje 165 novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima /113 novo zapošljavanje i 52 samozapošljavanje/.

Od ukupnog iznosa, 456.810 KM je dobilo 37 privrednih društava i samostalnih preduzetnika za unapređenje poslovanja i poboljšanje konkurentnosti, a 263.000 KM dobila su 52 nezaposlena lica za samozapošljavanje.

Korisnicima podsticaja namijenjenih za nabavku osnovnih sredstava, prekvalifikaciju i sertifikaciju, do decembra prošle godine isplaćen je cjelokupan iznos, a kada je riječ o podsticajima za samozapošljavanje – 60 odsto odobrenih sredstava, kako je i definisano ugovorima.

“Kako je i rečeno prilikom uručenja ugovora o dodjeli subvencija, grad će doznačiti odobrena sredstva, i to za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja u ukupnom iznosu po zaključenju ugovora”, pojasnio je Komljenović.

Kada je riječ o samozapošljavanju, Komljenović je rekao da će oni kojima je odobrena subvencija u startu dobiti 60 odsto iznosa, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno godinu dana po zaključenju ugovora.

On je podsjetio da je prošlogodišnji program korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja imao i određene novine u odnosu na prethodni period.

Ranije su subvencije bile namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika uz sufinansiranje dijela troškova radnog mjesta, a od prošle godine one su usmjerene za sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava, uvođenja novih standarda i prekvalifikaciju radnika. (SRNA)

Komentari