Haos u saobraćaju, zatvoreni putevi širom Hrvatske

Haos u saobraćaju, zatvoreni putevi širom Hrvatske

Fotografije i snimci autoputeva zatrpanih snijegom i grtalica koje neprestano prolaze obišle su Hrvatsku, a zbog teških vremenskih uslova upozorenja su izdale sve dežurne službe – HAK, HAC, Državna uprava za zaštitu i spasavanje, Hrvatska gorska služba spasavanja… Angažovan je i MORH, u pripravnosti je čak 1.000 vojnika, od kojih su neki već angažovani na pomaganju stanovništvu u Lici i Gorskom Kotaru.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a i zbog olujnog vjetra ograničenja su u saobraćaju pa Hrvatski autoklub upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Autoput A1 između petlji Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i teretna vozila s poluprikolicama zbog zimskih uslova. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.

Za sav saobraćaj zbog olujnog vjetra zatvoreni su autoputevi A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjera i Јadranska magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene. Samo za lična vozila otvoreni su: autoput A6 Rijeka-Zagreb između petlji Kikovica i Delnice, Јadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, DC25 Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu zabrana je saobraćaja za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Јadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom.

Zbog oštećenja bukobrana za sav saobraćaj zatvoren je autoput A7 petlja Šmrika-petlja Hreljin u smjeru Rijeke.

Haos u saobraćaju, zatvoreni putevi širom Hrvatske

Zbog olujnog vjetra te zimskih uslova u Gorskom kotaru i Lici nema prohodnog puta za kamione s prikolicom i tertena vozila s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

HAK moli vozače kamiona s prikolicom i teretnih vozila s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane saobraćaja kroz Gorski kotar i Liku i popunjenih odmorišta. Zbog popunjenog odmorišta Vukova Gorica mole vozače tegljača i prikoličara koji kreću smjeru Rijeke da koriste ostala odmorišta prije čvora Karlovac Lučko, Desinec i Draganić.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, prvenstveno na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uslova saobraćaj je zabranjen za kamione s prikolicom i teretna vozila na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Prekinute brodske linije

U prekidu su: trajektna linija Prizna-Žigljen, katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Vis- Split.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad tri tone nosivosti.

U gradsko-prigradskom saobraćaju grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnom saobraćaju kašnjenja su od 15 do 30 minuta.

(Indeks)

Komentari