Žrtve ratne torture konačno dobijaju prava

Nakon više od 20 godina od završetka rata i gotovo tri godine od podnošenja zahtjeva, žrtve ratne torture konačno su dočekale da poslanici u parlamentu Srspke raspravljaju o zakonu koji ih štiti.
Usvojili su Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture i uputili ga u javnu raspravu. Cilj je da i ova kategorija stanovništva dobije status kao i ostali učesnici rata.

Nacrt definiše status i prava žrtava torture u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od 17. avgusta 1990. do 19. juna 1996. godine.

Lica koja dobiju status žrtve torture imaće pravo na zdravstvenu zaštitu i osiguranje, biće oslobođena troškova participacije, administrativne i sudske takse. Dobiće i pravo na banjsku rehabilitaciju, podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje, posebnu psihološku podršku, socijalnu zaštitu i besplatnu pravnu pomoć.

Ova kategorija često se pojavljuje kao svjedok u suđenjima ratnih zločina i stvarno je bilo nemoralno da oni nemaju nikakv status regulisan bilo kojim aktom – kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Usvajanjem ovog zakona, žrtve ratne torture imaće pravo i na mjesečnu naknadu od 120-300 maraka, za šta će godišnje iz budžeta biti izdvojeno oko 1,6 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić naglasila je da Nacrt zakona o zašititi žrtava ratne torture nije diskriminatorski, kako to tvrde Bošnjaci.

Za one koji ne znaju Udruženje žena žrtava rata je višenacionalno i nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj ili vjerskoj diskriminaciji – rekla je Rajilićeva. Mnoge žene su prošle torure, bile u logorima i sa djecom, a poslije rata imale su brojne traume. Većina je danas jako bolesna i nemaju elementarnih sredstava za život i liječenje – dodala je Rajilićeva.

Rasprava o ovom zakonu ujedinila je poslanike oba bloka, koji smatraju da je riječ o važnom zakonu koji je trebalo da bude usvojen i ranije.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja izjavila je danas da će zakonom o zaštiti žrtava ratne torture biti otklonjena velika nepravda prema ovoj kategoriji stanovništva koja će biti uvedena u pravni sistem i dobiti svoja prava, iako sa zakašnjenjem od 20 godina.

Primjetio sam da je predlagač zakona postavio dobar vremenski okvir kojim je obuhvaćen period, da to nije od datuma kada je rečeno da je zvanično počeo rat nego i malo ranije – istakao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je da ovaj zakon ne bi smio da bude uveden u politikanstvo jer bi to bilo zlonamjerno prema svim žrtvama ratne torture bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ona smatra da je kratak rok od 30 dana za javnu raspravu o nacrtu ovog zakona, ali da se nada da taj period biti maksimalmno iskorišten kako bi se dobila što kvalitetnija zakonska rješenja.

 

(RTRS)

Komentari