Teslićka “Destilacija” prekida proizvodnju

Teslićka “Destilacija” prekida proizvodnju

Privredno društvo “Teslić” primorano je da zaustavi proizvodnju i to zbog dugogodišnjeg problema sa “Šumama RS” koje ne isporučuju ugovorene količine drvnih sorimenata, piše “EuroBlic”.

Direktor ove hemijske industrije Novo Škrebić kaže da se ovakve stvari nisu dešavale u 121 godinu rada preduzeća.

“Posljedice će biti nesagledive ako se hitno situacija ne promijeni”, kaže Škrebić.

Navodi da se mogu očekivati prekidi višemilionskih ugovora inopartnera, a u pitanje je dovedeno i angažovanje 350 zaposlenih u “Destilaciji”. On dodaje da je JP “Šume RS” osnovni ugovor za prošlu godinu sa “Destilacijom” realizovalo sa svega 60 odsto. U zimski period ušli su bez zaliha sirovina.

“Pregovarali smo sa svima. Bio je i predsjednik RS i premijerka i ministri. Moje mišljenje je da je problem u izvozu ogrevnog drveta, otvaranje toplana na drvnu sječku i kojekakvi dilovi u ’Šumama’ u kojima se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Kod njih je sve neplanirano i stihijski. S druge strane mi imamo pisanu saglasnost Vlade za dizanje naših kapaciteta na predratni nivo”, navodi Škrebić.

Dodaje da inopartneri “Destilacije” ne mogu da shvate da javno preduzeće u jednoj zemlji ne podržava industriju koja se prioritetno bavi izvozom.

U “Šumama RS” kažu da su “Destilaciji” prošle godine isporučili svu raspoloživu količinu destilacionog drveta.

“Zbog loših vremenskih uslova i nemogućnosti izvođenja radova u organizacionim dijelovima preduzeća obustavljen je rad, pa samim tim i proizvodnja šumskih sortimenata. Zato je došlo do problema u isporuci i ostalim kupcima. U onim organizacionim dijelovima gdje postoje zalihe, onemogućen je pristup zbog velike količine snijega i nepristupačnog terena. Kada vremenski uslovi dozvole, nastavićemo sa proizvodnjom i isporuku ’Destilaciji’ ćemo intezivirati”, tvrde u “Šumama RS”.

(EuroBlic)

Komentari