Pet namirnica koje čiste tijelo i vraćaju energiju

Pet namirnica koje čiste tijelo i vraćaju energiju

Naš imunitet obično obavezno slabi, zbog čega je rješenje tokom ovog perioda sprovesti detoks program koji čisti tijelo od toksina i daje mu potrebnu energiju.

Sa pravom hranom na tanjiru, možete lakše izbaviti štetne hemijaklije iz tijela, ali i ojačati svoj imunitet.

Bijeli luk

Konzumiranje bijelog luka pomaže da se aktiviraju enzimi u jetri. Bijeli luk takođe sadrži 39 razlitičih antibakterijskih agenasa, zbog čega je idealna namirnica koja vas čuva od prehlada i virusa.

Alicin sadržaj može da pomogne da ubije nepoželjne organizme u crijevima, koji proizvode toksine u vašem gastrointestalnom traktu. Jedite organski, svježi luk, najbolje u proljećnim salatama.

Cvekla

Cvekla aktivira enzime jetre i utiče na žuč, što pomaže da se razbiju i apsorpbuju zdrave masti i hranljive materije poput vitamina E. Kada vaša jetra transformiše masti i toksine u rastvorljivu formu za izlučivanje, mnogi toksini se vezuju do žuči, pa mogu biti izbačeni iz tijela kroz crijeva.

Jabuke

Jabuke, koje sadrže dosta vlakana, mogu vam pomoći u čišćenju organizma. Sastojci jabuke, a prije svega pektini djelovaće na vašu probavu kao sunđer koje će ući u vaša crijeva, pokupiti štetne materije i naslage koje su tamo nakupljenje. Kako biste dobili pun sadržaj, nemojte uklanajti kožicu jabuke i jedite ih za doručak zajedno sa čia sjemenom.

Brokoli

Brokoli se smatra jednom od najboljih namirnica za detoks. Bogata je antioksidantima i podiže glutation što znači da podržava detoksikaciju jetre. Brokoli takođe sadrži indol-3-karbinol, supstancu koja pomaže u regulisanju nivoa hormona, javlja Cdm.

Fermentisana hrana

Ako se osjećate naduto i imate zatvor duže od tri dana, to je znak da treba da uvedete više fermentisane hrane u svoju ishranu. Kefir, kiseli kupus, kiseli krastavčići, sve od nabrojanih namirnica sadrže dobre bakterije koje štite crijeva.

Komentari