Snizite holesterol prirodnim napicima

Snizite holesterol prirodnim napicima

Narodni lijekovi kao rješenje za hroničnu povišenost masnoća u krvi. Obilni i teški obroci tokom zimskog perioda kod velikog broja ljudi rezultiraju viškom holesterola.

Već sa prvim proljećnim temperaturama mnogi naglo počnu da osjećaju umor usljed lijepljenja masti duž arterijskih zidova.

Povećan holesterol u krvi smatra se za jedan od najvećih i najčešćih problema savremenog čovjeka. Potpuni izostanak sportskih aktivnosti i rekreacije, manjak kretanja tokom dana, loše kombinovanje namirnica, ishrana bogata štetnim transmasnim kiselinama, samo su neki od uzročnika za nastanak masnoća u krvi.

Holesterol može rezultirati zapušenjem arterije i otežanim protokom krvi, uzrokujući anginozni bol, infarkt ili čak moždani udar.

Osim redukovanja ishrane, ljekovito bilje nudi neke od najefikasnijih rješenja za sve one koji se duže vrijeme bore sa ovim problemom i svima koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak ove bolesti.

Napitak od celera i limuna

Isjeckati tri limuna sa sve korom i 500 grama svježih listova i stabljika celera i dobro ih samljeti u blenderu. Kašastu masu preliti prethodno prokuvanom i naknadno ohlađenom vodom i dobro izmješati. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutro procijediti i napitak naliti u staklenu flašu. Piti ujutro i uveče po 500 mililitara napitka, prije jela. Napitak konzumirati intenzivno dva do tri mjeseca.

Čaj od celera

Očistiti i isjeckati dva do tri celera (koren, stabljike i lišće) i kuvati 15 minuta. Tako skuvan čaj procijediti i piti, nezaslađen po dvije šolje dnevno. Može mu se dodati i sok od limuna ili mrkve.

Đumbir u medu

Dobro oprati jedan đumbirov korjen i narendati ga u teglu sa jednim kilogramom meda. Ovaj lijek za holesterol uzimati prije svakog obroka po jednu kašiku.

Cimet u čaju

Dvije kašike meda i tri kašičice cimeta sipati u 400 mililitara čaja od nane. Čaj konzumirati tri puta dnevno pre svakog obroka.

Napitak od limuna i bijelog luka

Samljeti u blender oko 30 čenova bijelog luka i izmješati sa četiri sitno isjeckana limuna sa sve korom. Smjesu sipati u dva litra vode i sve zajedno kuvati do ključanja, nakon čega se napitak ohladi. Smjesu sipati u tegle i čuvati u frižideru. Konzumirati jednom dnevno 50 mililitara na prazan stomak prije ručka. Nakon tri nedjelje napraviti pauzu jednu nedjelju, pa ponoviti postupak.

Napitak od karanfilića

Sipati pet grama karanfilića u flašu sa dva litra hladne vode, poklopiti je i ostaviti da stoji tri dana u frižideru. Napitak konzumirati svako jutro na prazan stomak po 100 mililitara u trajanju od tri nedjelje, pišu Novosti.

Komentari