Čubrilović: Opozicija mora zakonito podnijeti zahtjev za moju smjenu

Od Ustavnog suda BiH očekuju se pravne, a ne političke odluke

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se od Ustavnog suda BiH očekuju pravne, a ne političke odluke u vezi sa 9. januarom, Danom Republike Srpske.

Čubrilović smatra da nema nijednog razloga da odluka suda bude suprotna odgovoru Narodne skupštine, koji je uputila Ustavnom sudu, nakon apelacije bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, budući da je 9. januar, kao dan Republike, praznik svih naroda i građana koji žive u Srpskoj.

– Ukoliko bi se to ipak desilo, mi ćemo kao legalisti poštovati odluku Ustavnog suda i pronaći zakonsko rješenje za proslavu Dana Republike – rekao je Čubrilović za Euroblic.
On je napomenuo da je 9. januar, datum proglašenja Republike Srpske, koji je ustanovljen i prije zvaničnih podjela i ratnog sukoba u BiH, te da se ta istorijska činjenica ne može promijeniti nikakvih pravnim aktom.

Govoreći o nedavnim pokušajima opozicije da blokira rad parlamenta Srpske, Čubrilović je ocijenio da se to više neće dešavati, jer je opozicija shvatila da to ne donosi ništa pozitivno u njihovom političkom radu i pridobijanju povjerenja građana.

Smatra da je netrpeljivost dva politička bloka nanijela štetu svima – i vlasti na nivou BiH i u Republici Srspkoj.

On je istakao da bi bilo dobro da nema tih animoziteta, jer moraju postojati zajednički stavovi i pozicije kada je riječ o funkcionisanju BiH i odnosa prema međunarodnoj zajednici.

– Ta “crvena linija” morala bi da postoji u Republici Srpskoj, da to bude konsenzus ispod kojeg ne može da ide nijedna politička opcija, bez obzira na njen lični, politički ili bilo koji drugi interes – rekao je Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a.

On je dodao da se DNS nije ni uključivao u te sukobe već je pokušavao da smiri situaciju i konstruktivno utiče na odnose, ali nije bilo dovoljno razumijevanja, te zato očekuju veću podršku građana da bi mogli biti presudan faktor odlučivanja.

Čubrilović je naveo da DNS poslije oktobarskih izbora želi da ima što veći broj mandata u parlamentu, kojima će moći značajnije da učestvuje u vlasti i donošenju važnih odluka i za Srpsku i BiH.
– Mislim da je dobro za sve, posebno za demokratiju, da nemamo predominantnu partiju u okviru jedne koalicije koja onda nosi cijeli teret razvoja društva. Očekujemo najbolji rezultat do sada – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, organi DNS-a još se nisu izjasnili koju poziciju će preuzeti poslije izbora, ali očekuju najmanje 12 poslanika u parlamentu Srpske i dva poslanika u PS BiH.

– Ukoliko dobijemo očekivano povjerenje građana, DNS će sigurno imati ili predsjednika Vlade Srpske ili predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH – zaključio je Čubrilović, javlja Srna.

Komentari