Aprilska noć za nezaborav: RK “Borac” prije 42 godine pokorio Evropu

Aprilska noć za nezaborav: RK “Borac” prije 42 godine pokorio Evropu

Rukometni klub Borac je na današnji dan prije 42 godine osvojio titulu Evropskog šampiona. U finalu su pred 5.000 gledalaca u Boriku savladali dansku Fredriciju. Priču “Aprilska noć za nezaborav” prenosimo sa internet stranice ovog kluba.

Malo je datuma iz istorije Rukometnog kluba Borac koji se pamte kao 11. april 1976. godine.

Tog dana naši rukometaši napravili su podvig o kojem sanjaju sve generacije – pokorili su Evropu, zadivili planetu i ispisali najljepšu stranicu sportske bajke.

Te proljećne noći, pred 5.000 navijača u banjalučkom “hramu sporta”, zlatna generacija “crveno-plavih” u finalu Kupa šampiona pobijedila je dansku Fredericiju sa 17:15.

Bombarderi iz Borika, koje je godinu dana ranije u finalu zaustavio Forverc (17:19), put ka kruni su započeli protiv Červene hviezde. Čehoslovaci su doživjeli debakl u gradu na Vrbasu (14:27), a boljem su morali čestitati i na svom terenu (22:26).

Zatim je na red došla španska Kalpisa. U Boriku je bilo 28:21 za Borac, u Alikanteu neriješeno 13:13, nakon čega su Banjalučani izbacili moćni Gumersbah. U Njemačkoj nije bilo pobjednika (16:16), da bi “crveno-plavi” finale vizirali domaćim trijumfom 15:13.

A onda je došao i taj dugo očekivani 11. april. Banjalučki “hram” sporta bio je premalen da primi sve navijače željne da pomognu svojim ljubimcima u antologijskom meču.

Krenulo je odlično po ekipu koju je sa klupe predvodio Pero Јanjić. Bilo je 2:1, pa 5:2, a na odmoru i sigurnih 11:7 za njegove pulene. Ali, Danci se nisu predali bez ispaljenog metka. Serija gostiju 3:0 na startu drugog dijela dodatno je podgrijala i onako vrelu atmosferu. Nedeljko Vujinović je odgovorio zlata vrijednim pogotkom, Zdravko Rađenović je takođe bio precizan, da bi još jednu maestralnu odbranu Abasa Arslanagića Rade Unčanin u kontri pretvorio u 14:10.

Imala je Fredericija odgovor i na to. Ubrzo su gosti smanjili na 15:16, sa tim rezultatom se ušlo u posljednji minut, a kada je Anderson izašao sam pred Arslanagića, u Boriku je nastao muk. Uslijedio je šut i nova Akina bravura, koja je njega i saigrače krunisala u vladare Starog kontinenta.

Do kraja je Rađenović izborio sedmerac, Vujinović preuzeo odgovornost i – pogodio. U teren su utrčali navijači, “škljocali” fotoaparati, “hramom sporta” se orilo “Borac je šampion…”

(RTRS)

Komentari