Banjaluka dobila prvu „Aleju maturanata“

Banjaluka dobila prvu „Aleju maturanata“

Maturanti svih srednjih banjalučkih škola danas su kraj školovanja obilježili na poseban način. Naime, 105 odjeljenja posadilo je po jednu sadnicu kestena, te su tako stvorili prvu „Aleju maturanata“.

Inicijativa je potekla od Ugostiteljske škole, odnosno IV 4 razreda i njihovog razrednika Predraga Tošića.

„Pohvalio bih prvo svoj razred, jer su me oni pitali kako bi ostavili trag u svom gradu nakon školovanja, onda smo razvili ideju ‘aleje maturnata’ sa ostalim razredima Ugostiteljske škole, obratili se Gradskoj upravi koja je odmah prihvatila našu inicijativu i predložila da se u projekat uključe sve srednje škole u Banjaluci. Sad smo dobili jedno sjajno mjesto u kojem će maturanti sutra uživati sa svojom djecom“, rekao je profesor Ugostiteljske škole Predrag Tošić.

Dragan Kačavenda, učenik odjeljenja Ugostiteljske škole iz kojeg je potekla ova inicijativa, rekao je da su ideju razvili zajedno sa drugarima iz drugih odjeljenja.

„Inicijativa je krenula iz našeg razreda, pa smo to podijelili sa našim drugarima i sad se konačno ostvarilo. Htjeli smo da ovaj grad napravimo boljim mjestom, da ne bude grad parkinga već grad drveća“, istakao je Kačavenda.

Projektu su se odazvale sve banjalučke srednje škole te tako dio grada kod tvrđave Kastel, preko puta Tržnice sada krasi 105 stabala kestena koji je simbol Banjaluke.

„Ovo je prvi put da u Banjaluci organizujemo ovakvu akciju i ovo je prva generacija maturanata koja dobila svoju aleju i sada svako ima drvo koje treba da pazi. Banjaluka je grad zelenila i grad mladih, kada to dvoje spojite dobijete ovakvu sjajnu akciju, a kesten je simbol grada Banjaluke. Ovo je prva aleja banjalučkih maturnata i nadam se da će i buduće generacije maturanata imati svoju aleju“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

(Mondo)

Komentari